Netflix spojí sily s Microsoftom, aby ponúkol lacnejšie predplatné s reklamami

Netflix spojí sily s Microsoftom, aby ponúkol lacnejšie predplatné s reklamami Ilustr. foto: Netflix

Spoločnosť Microsoft bude Netflixu spravovať technológiu na predaj reklamného priestoru. Streamovacia televízia tak bude vďaka spolupráci schopná ponúkať lacnejšie predplatné s reklamami. Netflix to uviedol vo svojom stredajšom oznámení.

Netflix oznámil plán na zavedenie lacnejšieho predplatného v apríli, keď mu v prvom štvrťroku prvýkrát po viac ako desiatich rokoch klesol počet predplatiteľov. Spoluriaditeľ firmy Ted Sarandos potom v júni povedal, že spoločnosť rokuje s niekoľkými firmami o možnostiach spolupráce v reklame.

Microsoft bude zodpovedný za návrh a správu platformy pre inzerentov, ktorí chcú zobrazovať reklamy používateľom Netflixu. "Microsoft preukázal schopnosť uspokojiť všetky naše reklamné potreby tým, že s nami vytvorí novú ponuku predplatného založeného na reklame," uviedol prevádzkový riaditeľ Netflixu Greg Peters.

Oznámenie o partnerstve prichádza krátko pred správou o hospodárskych výsledkoch Netflixu za druhý štvrťrok, ktoré firma zverejní budúci týždeň v utorok. Spoločnosť upozornila investorov, že v tomto období môže stratiť až dva milióny predplatiteľov, napriek návratu populárneho seriálu, ako je Stranger Things, ktorý láme divácke rekordy.

Microsoft vlani zarobil na príjmoch z reklamy desať miliárd dolárov. Reklamy predával okrem iného na svojom vyhľadávači Bing a profesijnej sieti LinkedIn. Minulý mesiac Microsoft dokončil akvizíciu on-line reklamnej platformy Xander od spoločnosti AT&T, ktorá umožňuje inzerentom nakupovať reklamný priestor na tisícoch webových stránok, uviedla agentúra Reuters.

Najväčší konkurent Netflixu, spoločnosť Disney+, už tiež uviedol, že zavedie predplatné s reklamou. Záujem o sledovanie streamovacích kanálov totiž kvôli odznievaniu pandémie slabne, konkurencia silnie a spotrebitelia kvôli vysokej inflácii na zábave šetria.