Vládni politici bojkotujú Markízu už aj oficiálne

Vládni politici bojkotujú Markízu už aj oficiálne Ilustr. foto: Markíza

Vládni politici prestali chodiť do diskusnej relácie Markíza, ktorú už dlhší čas bojkotuje Smer s Robertom Ficom.

Do Markízy v nedeľu neprišiel minister sociálnych vecí Erik Tomáš z vládnej strany Hlas-sociálnej demokracie, hoci bol podľa moderátora jeho duel s predsedom opozičného Kresťanskodemokratického hnutia Milanom Majerským dohodnutý viac ako mesiac dopredu. Absenciu Tomáša televízia zdôvodnila bojkotom relácie zo strany vládnej koalície. Markíza program odvysielala, v štúdiu nechala prázdnu stoličku.

Nominant SNS minister životného prostredia skôr povedal, že trojčlenná vládna koalícia sa dohodla, že nebude odpovedať na otázky reportérov Markízy a ani chodiť do jej diskusií.

Predtým Markízu ignoroval len Smer-SD. Fico vlani ohlásil bojkot nielen Markízy, ale aj Denníka N a Sme a tiež portálu Aktuality.sk. Označil ich za "nepriateľské médiá" a tvrdil, že napríklad zverejňujú nepravdivé či neúplné informácie.

Niektorí politici terajšej vládnej koalície nemajú problém poskytovať rozhovory takzvaným alternatívnym médiám. Fico zase často komunikuje s verejnosťou prostredníctvom sociálnej siete a na tlačových konferenciách spravidla neumožňuje novinárske otázky.

Vládna koalícia sa rozhodla ignorovať Markízu po tom, čo sa redaktori televízie sťažovali na zásahy nového šéfa spravodajstva do ich práce v prospech Ficovej vlády. Redakčná rada materskej spoločnosti CME, zložená z renomovaných novinárov, došla po preverení na mieste k záveru, že Markíza dodržiava všetky štandardy etické a profesionálne žurnalistické pravidlá a dbá na zásady objektivity, nestrannosti a vecnej správnosti.

Približne pred týždňom oznámila svoj odchod z televízie Joj moderátorka politickej debaty Jana Krescanko Dibáková, ktorá už skôr upozornila, že má problémy získať hostí do svojej diskusnej relácie Na hrane. Televízia tento program prestala vysielať.

Slovenské ministerstvo kultúry predtým oznámilo, že pracuje na úprave návrhu nového zákona o RTVS, ktorého pôvodnú verziu kritizovala okrem iných Európska vysielacia únia. Pôvodná predloha počítala napríklad s výmenou terajšieho vedenia televízie a rozhlasu, so silnejším vplyvom štátu alebo so zriadením novej rady pre dohľad nad jej programom. Podľa ministerstva bude nový návrh v súlade s európskym aktom o slobode médií, ktorý Európsky parlament schválil v marci a ktorý má chrániť nezávislosť všetkých médií.