Operátori sú z útoku Miku prekvapení

Operátori sú z útoku Miku prekvapení

Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika prezradil, že sa mu nepáči špeciálna ponúka operátora na HD vysielanie na niekoľko zápasov za 9,90.
Operátori reagujú na jeho obvinenie.

 


„RTVS v posledných dňoch zaregistrovala aktivity niekoľkých poskytovateľov distribúcie televízneho signálu, ktorí ponúkajú vo svojich marketingových kampaniach služby propagujúce sledovanie hokejových majstrovstiev sveta v HD kvalite za extra finančný poplatok... RTVS to považuje za zavádzajúce a poškodzujúce vaše právo na bezplatný a bezbariérový prístup k programu RTVS," napísal Václav Mika vo svojom stanovisku, ktoré počas prestávky zápasu Slovensko – Nórsko prečítal moderátor.

Viac: RTVS obvinila v živom vysielaní niekoľkých operátorov z nekalých praktík

Dnes Mika svoje výhrady zopakoval aj pred členmi Rady RTVS. „Náš celý obsah je poskytovaný bezbariérovo... Všetci distribútori ho majú povinnosť šíriť, ukladá to zákon. Každá programová súčasť, ktorá sa dostane k divákovi a poslucháčovi, je súčasťou toho, za čo platí koncesionársky poplatok. Preto si operátor nemá za to pýtať peniaze a nemá z toho urobiť špeciálny balík," povedal Mika.

 

Mika si dával pozor, aby operátora, ktorého kritizoval, nemenoval. „My sme zistili, že konkrétny operátor ponúka v svojom balíku špeciálnu službu hokej v HD kvalite za 9,90 (na rade povedal riaditeľ 9,99, RTVS dodatočne túto sumu opravila). My kúpime drahý hokej, pošleme tam prenosový voz, máme tam štáb, zabezpečujeme vysielanie, dávame to na web, dávame generálny pardón na verejné premietanie. Do toho si urobí niekto špeciálny balík HD a ponúka signál za 9,90 niekoľko zápasov. Upozornili sme ich na to, budeme rokovať."

Špeciálny balík len na hokej RTVS za túto sumu sme u žiadneho operátora nenašli. RTVS odmietla povedať, o ktorého poskytovateľa televízneho signálu ide.

Požiadali sme o reakciu operátorov, kde sme sa ich pýtali, či sa na nich RTVS osobne obrátila s výhradami:

Orange (Ivica Hricová, PR Coordinator): V Orangei majú zákazníci stanicu STV HD k dispozícii už v základnom balíku – v rámci mes. poplatku. Neplatia za ňu teda žiadne poplatky navyše.

UPC (Jaroslav Kolár, hovorca): Zákazníci UPC majú stanicu STV HD sprístupnenú už v základnom digitálnom balíčku, neplatia za ňu žiadne extra poplatky. Tento základný balíček obsahuje spolu 35 staníc, z toho 6 staníc v HD kvalite, a jednou z nich je aj STV HD. Ponuka s mesačným paušálom 9,90 Eur odkazuje práve na tento základný digitálny balík, ktorý ponúka 35 staníc, vrátane šiestich staníc v HD kvalite, už aj s HD set top boxom v cene tejto služby. Vyjadrenie zástupcov RTVS o tom, že „niekto si urobí špeciálny balík HD a ponúka signál za 9,99 niekoľko zápasov," je preto buď zjavným nedorozumením, ale sa vzťahuje nejakú inú ponuku, iného operátora. Z RTVS nás v tejto súvislosti nikto ani nekontaktoval.

Zdá sa nám, že v tejto veci ide v skutočnosti o snahu vysielateľa spoplatniť HD vysielanie pre káblových operátorov, proti čomu spoločnosť UPC opakovane zdôraznila svoj nesúhlas. Sme proti spoplatneniu HD staníc, pretože HD vysielanie je dnes už štandardným spôsobom vysielania, a akýkoľvek poplatok by bol proti záujmom divákov. Aj preto našim zákazníkom poskytujeme HD stanice bez extra poplatku, v rámci televíznej služby.

Skylink (PR manažér Viktor Škulec)Vysielanie HD programu RTVS Skylink sprístupnil svojim zákazníkom bez dodatočných poplatkov. Zo strany RTVS teda žiadne výhrady voči Skylinku neboli.

SWAN (Zuzana Hánová, marketingová manažérka): Spoločnosť SWAN umožňuje sledovať hokejové majstrovstvá sveta na kanáloch Jednotka a Dvojka v HD kvalite v základnom balíku digitálnej televízie SWAN MULTIMEDIA bez ďalších extra poplatkov.

Satro (PR manažér Marek Michalík): Spoločnosť SATRO svojim zákazníkom ponúka slovenské a české HD kanály bez príplatku ako súčasť ponuky Mini. Ponuku Mini majú dokonca zákazníci k internetu zadarmo aj bez viazanosti. Všetci naši zákazníci teda majú možnosť sledovať majstrovstvá v HD kvalite, musia však mať prijímač a televízor, ktoré podporujú kvalitu obrazu. RTVS nám teda nevyčíta nič ani nás nekontaktovala. Výhrada, uverejnená vo vysielaní bola zrejme adresovaná operátorom, ktorí od zákazníkov pýtajú extra poplatok aj za slovenské a české HD kanály.

Telekom (Tomáš Palovský, hovorca Slovak Telekom): Naši zákazníci majú HD programy RTVS sprístupnené už v základnom programovom balíčku a nie sú nijako špeciálne spoplatňované. Keďže tieto programy vo vysokom rozlíšení nám RTVS v súčasnosti poskytuje bezplatne, v tejto chvíli neuvažujeme o ich preradení do vyšších balíčkov ani o ich spoplatnení.