Stanovisko Václava Miku po mimoriadnom rokovaní Rady RTVS Foto: RTVS

Stanovisko Václava Miku po mimoriadnom rokovaní Rady RTVS

26.10.2016 13:34 | Tlačové správy | Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS

Na rokovaní Rady RTVS som sa jasne vymedzil voči akýmkoľvek snahám zasahovať do integrity RTVS vrátane personálnych zásahov. Zdôrazňujem, že za týmto stanoviskom stojí celé vedenie RTVS. Rada RTVS nakoniec tiež jasne deklarovala, že jej dnešné zasadnutie nesleduje tieto ciele.

Zároveň v záujme predísť akýmkoľvek diskusiám na základe nepotvrdených skutočností a snahám poškodiť dobré meno RTVS a dôveryhodnosť spravodajstva RTVS, zriadim komisiu na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov RTVS.

Podrobnosti: Mika: Lukáš Diko dočasne nevykonáva svoju funkciu

Komisia bude vytvorená ako dočasný interný orgán RTVS. O výsledkoch jej skúmania bude informovať generálneho riaditeľa RTVS a aj príslušnú komisiu, ktorú zriaďuje Rada RTVS. Tento typ komisie zodpovedá štandardným postupom v tradičných verejnoprávnych európskych médiách a tento model je známy a overený aj v rámci EBU ako našej zastrešujúcej organizácie a preto som sa rozhodol uplatniť spomínané štandardné, overené a najlepšie riešenie.

Po dohode s generálnym riaditeľom Českej televízie som si do tejto komisie dovolil nominovať aj zástupcu ČT, ktorým bude Michal Kubal, vedúci redaktor zahraničného spravodajstva Českej televízie a moderátor hlavnej spravodajskej relácie ČT Události.

Viac: List Lukáša Dika, v ktorom vysvetľuje, prečo dočasne odchádza zo spravodajstva

Čo sa týka osoby p. Lukáša Dika, dnes ráno bol doručený jeho osobný list adresovaný predsedovi a členom Rady RTVS. V súvislosti s uvedenými opatreniami budem akceptovať návrh Lukáša Dika a na osobnom stretnutí sa s ním dohodnem konkrétne podmienky. Zdôrazňujem, že v žiadnom prípadne nejde o personálne opatrenie RTVS, Lukáš Diko naďalej ostáva riaditeľom sekcie spravodajstva, športu a publicistiky, ale dočasne nebude svoju funkciu vykonávať a rovnako nebude vstupovať do činnosti komisie, ako to aj sám navrhuje.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.

SWAN posilňuje postavenie v regiónoch, majetkovo vstupuje do dvojice telekomov

Telekomunikačný operátor SWAN posilňuje svoju pozíciu na slovenskom trhu. Akvizíciou lučeneckých spoločností SBD Lučenec – stredisko Satelit a Kabel Telekom napĺňa SWAN aj naďalej svoju víziu vyzývateľa trojice nadnárodných telekomov, ktoré pôsobia na našom trhu. Zákazníkom prinesie majetkový vstup nielen modernizáciu infraštruktúry, ale aj nové produkty a služby.

Do niektorých redakcií prišla 39-hodinová nahrávka Gorily, zverejnená je aj na webe

V utorok večer dostalo niekoľko redakcií mailom link, na ktorom je 39 hodinová nahrávka súboru v mp3 formáte s názvom Gorila.

Zákazníci DSL internetu v Orangei budú surfovať rýchlejšie a bez dátových obmedzení. Zrýchli aj optika. Všetko za nezmenenú cenu

Od 16. októbra 2019 Orange zvyšuje rýchlosti pevného DSL internetu a optického internetu Partner a ruší pri nich dátové obmedzenia. O ďalších 100 Mbit/s vzrastie aj maximálna rýchlosť pri najvyššom variante optického internetu Home Fiber. To všetko bez akejkoľvek zmeny v cenách.

Zoznam novinárov, ktorých lustrovali a sledovali, zostavil Kočner s Petrom Tóthom

„Lustrovanie 29 novinárov a ich 140 príbuzných vrátane zavraždeného Jána Kuciaka v policajných databázach nariadil aj zabezpečil Marian Kočner a sprostredkoval ho podnikateľ s väzbami na Smer Norbert Bödör. Vypovedal o tom bývalý šéf kontrarozviedky SIS a Kočnerov priateľ a spolupracovník Peter Tóth v prípade vyšetrovania lustrácií aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“