Stanovisko Václava Miku po mimoriadnom rokovaní Rady RTVS Foto: RTVS

Stanovisko Václava Miku po mimoriadnom rokovaní Rady RTVS

26.10.2016 13:34 | Tlačové správy | Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS

Na rokovaní Rady RTVS som sa jasne vymedzil voči akýmkoľvek snahám zasahovať do integrity RTVS vrátane personálnych zásahov. Zdôrazňujem, že za týmto stanoviskom stojí celé vedenie RTVS. Rada RTVS nakoniec tiež jasne deklarovala, že jej dnešné zasadnutie nesleduje tieto ciele.

Zároveň v záujme predísť akýmkoľvek diskusiám na základe nepotvrdených skutočností a snahám poškodiť dobré meno RTVS a dôveryhodnosť spravodajstva RTVS, zriadim komisiu na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov RTVS.

Podrobnosti: Mika: Lukáš Diko dočasne nevykonáva svoju funkciu

Komisia bude vytvorená ako dočasný interný orgán RTVS. O výsledkoch jej skúmania bude informovať generálneho riaditeľa RTVS a aj príslušnú komisiu, ktorú zriaďuje Rada RTVS. Tento typ komisie zodpovedá štandardným postupom v tradičných verejnoprávnych európskych médiách a tento model je známy a overený aj v rámci EBU ako našej zastrešujúcej organizácie a preto som sa rozhodol uplatniť spomínané štandardné, overené a najlepšie riešenie.

Po dohode s generálnym riaditeľom Českej televízie som si do tejto komisie dovolil nominovať aj zástupcu ČT, ktorým bude Michal Kubal, vedúci redaktor zahraničného spravodajstva Českej televízie a moderátor hlavnej spravodajskej relácie ČT Události.

Viac: List Lukáša Dika, v ktorom vysvetľuje, prečo dočasne odchádza zo spravodajstva

Čo sa týka osoby p. Lukáša Dika, dnes ráno bol doručený jeho osobný list adresovaný predsedovi a členom Rady RTVS. V súvislosti s uvedenými opatreniami budem akceptovať návrh Lukáša Dika a na osobnom stretnutí sa s ním dohodnem konkrétne podmienky. Zdôrazňujem, že v žiadnom prípadne nejde o personálne opatrenie RTVS, Lukáš Diko naďalej ostáva riaditeľom sekcie spravodajstva, športu a publicistiky, ale dočasne nebude svoju funkciu vykonávať a rovnako nebude vstupovať do činnosti komisie, ako to aj sám navrhuje.

Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

1. Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

Záverečná ôsma séria dramatického fantasy seriálu Hra o tróny získala 32 nominácií na televízne ceny Emmy, čo prekonalo doterajší rekord 27 nominácií, ktoré v roku 1994 mal kriminálny seriál Polícia New York.

Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

2. Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

Na Malte sa pre vraždu novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej postavia pred súd traja muži.

3. V Moskve prepustili štyroch policajtov kvôli zadržaniu investigatívneho novinára

Štyria policajti z Moskvy boli prepustení v súvislosti s júnovým zadržaním investigatívneho novinára Ivana Golunova.

Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

4. Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

Novým tajným agentom s označením 007 bude po Danielovi Craigovi prvýkrát v dejinách bondoviek žena a černoška, ​​britská herečka Lashana Lynchová. Tvrdí to britský bulvárny denník Daily Mail, ktorý sa odvoláva na zdroj z filmového priemyslu.

Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

5. Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

Nielen na Slovensku ale aj v ČR sa v týchto dňoch objavila nezvyčajná bilbordová kampaň, ktorá ukazuje fotky mŕtvych vtákov.

6. Výzva politikom a političkám: Nezneužívajte tému LGBT v predvolebných kampaniach

Festival Dúhový PRIDE vyvrcholí 20. júla 2019 sprievodom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V tejto súvislosti organizátori festivalu vyzývajú slovenských politikov a političky, aby prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach, hľadali riešenia problémov, ktoré ľudí naozaj trápia a prijali konečne legislatívu pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny.

7. Falošný profil láka od dievčat nahé fotky, film ukazuje ako predátor loví deti na sociálnej sieti (VIDEO)

Ako získať kompromitujúci materiál od neplnoletých osôb, je jednou z tém filmu s názvom Kto je ďalší?, ktorý ide do kín. Film je nakrútený podľa skutočných príbehov zo Slovenska, Kanady a Ruska. Ako námet slúžila aj reálna instagramová stránka, ktorá dodnes funguje.

Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

8. Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

Neznámy útočník v sobotu na sídlo ukrajinskej spravodajskej televízie 112 vypálil strelu z granátometu, nikto zranený nebol, budova ale bola poškodená. Prípad úrady vyšetrujú ako teroristický akt, napísala agentúra AP.

České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

9. České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

Vydavatelství Vltava Labe Media loni prohloubilo ztrátu z 18 milionů na 83,6 milionu korun. Tržby vydavatele novin Deník klesly zhruba o desetinu na 1,46 miliardy korun. Vyplývá to účetní závěrky společnosti.

DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

10. DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

Spoločnosť DIGI SLOVAKIA si na letné obdobie pripravila zaujímavú ponuku. Výhodné zľavy na prvých 6 mesiacov pre nových zákazníkov, TV + Internet pod jednou strechou, ako aj rozprávková ponuka detských programov pre všetkých.