Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko Foto: KK Ľ. Štúra Zvolen

 Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

„Podarilo sa nám centrum uviesť do života a stabilizovať ho, pokiaľ sa však má ďalej rozvíjať, potrebujeme niekoho s víziou a adekvátnou profesionálnou skúsenosťou,“ povedal predseda správnej rady občianskeho združenia ICJK Arpád Soltész.

„Robiť kvalitnú investigatívu tak, ako ju robil Ján Kuciak, navyše v centre nesúcom jeho meno, je pre mňa obrovská zodpovednosť. Posledné mesiace nám opäť ukázali, že kvalitná a nezávislá investigatíva je na Slovensku nenahraditeľná, keďže novinári často suplujú prácu orgánov činných v trestnom konaní. Centrum je svojím zameraním a nezávislosťou jedinečné a jeho medzinárodný presah nám otvára možnosti posilniť a ďalej budovať kvalitnú investigatívu na Slovensku,“ povedal Lukáš Diko.

Lukáš Diko začínal ako redaktor v denníku Sme a potom v rádiu Twist, neskôr bol šéfredaktorom spravodajstva v televízii Markíza a riaditeľom spravodajstva a publicistiky vo verejnoprávnej RTVS. Po odchode z RTVS bol istý čas externým konzultantom portálu Refresher.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka je neziskové združenie novinárov, ktoré sa zameriava predovšetkým na odhaľovanie organizovaného zločinu a jeho korupčných praktík. Je partnerom medzinárodného združenia investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ktoré združuje desiatky nezávislých centier na štyroch kontinentoch. V súčasnosti sa ICJK ako partner OCCRP podieľa aj na prevádzkovaní takzvanej Kočnerovej knižnice, v ktorej poskytuje slovenským novinárom prístup k dátam zaistením počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.