List Lukáša Dika, v ktorom vysvetľuje, prečo dočasne odchádza zo spravodajstva Foto: Archív L.D.

List Lukáša Dika, v ktorom vysvetľuje, prečo dočasne odchádza zo spravodajstva

26.10.2016 13:05 | Tlačové správy |

Celé znenie listu riaditeľa Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáša Dika, ktorý prečítal na zasadnutí Rady RTVS predseda rady:

Vážený pán predseda, vážení členovia Rady RTVS,

pán generálny riaditeľ ma v súvislosti s prijatými opatreniami požiadal o písomné stanovisko k medializovaným informáciám. Všetky považujem za účelovú diskreditáciu a podlú manipulatívnu konštrukciu, namierenú proti mojej osobe, ako aj proti spravodajstvu RTVS.

Za uplynulé roky sa nám, spolu s celým tímom, podarilo výrazne skvalitniť verejnoprávne spravodajstvo. Kvalitou a nezávislosťou si získať dôveru divákov a poslucháčov, postaviť na nohy jeho televíznu časť. Zdvojnásobiť jeho sledovanosť a zdvojnásobiť aj vnímanie objektivity. Nikdy sme sa nenechali zatiahnuť do politických súbojov.

Tak, ako každý, tak aj ja som určite urobil aj chyby, no nič som neukradol, nezobral som úplatok, vždy som postupoval podľa najlepšieho svedomia a vedomia v prospech našich divákov a poslucháčov a  som presvedčený, že všetky výstupy spravodajstva RTVS počas môjho pôsobenia sú v súlade so Štatútom programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, v súlade so zákonom o RTVS ako aj ďalšou legislatívou. Svedčí o tom aj minimum podnetov a nálezov Rady pre vysielanie a retransmisiu, či opakované závery Rady RTVS, počas uplynulých 4 rokov.

Podrobnosti: Mika: Lukáš Diko dočasne nevykonáva svoju funkciu

Vážený pán predseda, vážení členovia Rady RTVS,

som presvedčený, že v tomto prípade, nejde len o Lukáša Dika, ale aj o nezávislú RTVS a jej spravodajstvo a tiež o to, či sa dodržiava Ústava SR a základné práva, ktoré garantuje. Prajem Vám, aby ste nikdy nestratili pocit bezpečia vo svojej krajine.

V súvislosti s opatreniami, ktoré prijal pán generálny riaditeľ, aby komisia mohla pracovať bez akýchkoľvek útokov a nedošlo k spochybňovaniu jej záverov, som sa rozhodol, že si budem čerpať dovolenku, prípadne iný typ voľna. Samozrejme, o ich záveroch, čo i len čiastkových, som pripravený diskutovať na zasadnutiach Rady RTVS.

Dovoľte mi ešte poďakovať sa mnohým kolegom, ktorí mi v uplynulých dňoch vyjadrili svoju podporu a dôveru. Nedovolím, aby ich práca bola terčom diskreditačných útokov, a bola spochybňovaná nezávislosť verejnoprávneho média.

S úctou,

Lukáš Diko, riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.

SWAN posilňuje postavenie v regiónoch, majetkovo vstupuje do dvojice telekomov

Telekomunikačný operátor SWAN posilňuje svoju pozíciu na slovenskom trhu. Akvizíciou lučeneckých spoločností SBD Lučenec – stredisko Satelit a Kabel Telekom napĺňa SWAN aj naďalej svoju víziu vyzývateľa trojice nadnárodných telekomov, ktoré pôsobia na našom trhu. Zákazníkom prinesie majetkový vstup nielen modernizáciu infraštruktúry, ale aj nové produkty a služby.

Do niektorých redakcií prišla 39-hodinová nahrávka Gorily, zverejnená je aj na webe

V utorok večer dostalo niekoľko redakcií mailom link, na ktorom je 39 hodinová nahrávka súboru v mp3 formáte s názvom Gorila.

Zákazníci DSL internetu v Orangei budú surfovať rýchlejšie a bez dátových obmedzení. Zrýchli aj optika. Všetko za nezmenenú cenu

Od 16. októbra 2019 Orange zvyšuje rýchlosti pevného DSL internetu a optického internetu Partner a ruší pri nich dátové obmedzenia. O ďalších 100 Mbit/s vzrastie aj maximálna rýchlosť pri najvyššom variante optického internetu Home Fiber. To všetko bez akejkoľvek zmeny v cenách.

Zoznam novinárov, ktorých lustrovali a sledovali, zostavil Kočner s Petrom Tóthom

„Lustrovanie 29 novinárov a ich 140 príbuzných vrátane zavraždeného Jána Kuciaka v policajných databázach nariadil aj zabezpečil Marian Kočner a sprostredkoval ho podnikateľ s väzbami na Smer Norbert Bödör. Vypovedal o tom bývalý šéf kontrarozviedky SIS a Kočnerov priateľ a spolupracovník Peter Tóth v prípade vyšetrovania lustrácií aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“