List Lukáša Dika, v ktorom vysvetľuje, prečo dočasne odchádza zo spravodajstva Foto: Archív L.D.

List Lukáša Dika, v ktorom vysvetľuje, prečo dočasne odchádza zo spravodajstva

26.10.2016 13:05 | Tlačové správy |

Celé znenie listu riaditeľa Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáša Dika, ktorý prečítal na zasadnutí Rady RTVS predseda rady:

Vážený pán predseda, vážení členovia Rady RTVS,

pán generálny riaditeľ ma v súvislosti s prijatými opatreniami požiadal o písomné stanovisko k medializovaným informáciám. Všetky považujem za účelovú diskreditáciu a podlú manipulatívnu konštrukciu, namierenú proti mojej osobe, ako aj proti spravodajstvu RTVS.

Za uplynulé roky sa nám, spolu s celým tímom, podarilo výrazne skvalitniť verejnoprávne spravodajstvo. Kvalitou a nezávislosťou si získať dôveru divákov a poslucháčov, postaviť na nohy jeho televíznu časť. Zdvojnásobiť jeho sledovanosť a zdvojnásobiť aj vnímanie objektivity. Nikdy sme sa nenechali zatiahnuť do politických súbojov.

Tak, ako každý, tak aj ja som určite urobil aj chyby, no nič som neukradol, nezobral som úplatok, vždy som postupoval podľa najlepšieho svedomia a vedomia v prospech našich divákov a poslucháčov a  som presvedčený, že všetky výstupy spravodajstva RTVS počas môjho pôsobenia sú v súlade so Štatútom programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, v súlade so zákonom o RTVS ako aj ďalšou legislatívou. Svedčí o tom aj minimum podnetov a nálezov Rady pre vysielanie a retransmisiu, či opakované závery Rady RTVS, počas uplynulých 4 rokov.

Podrobnosti: Mika: Lukáš Diko dočasne nevykonáva svoju funkciu

Vážený pán predseda, vážení členovia Rady RTVS,

som presvedčený, že v tomto prípade, nejde len o Lukáša Dika, ale aj o nezávislú RTVS a jej spravodajstvo a tiež o to, či sa dodržiava Ústava SR a základné práva, ktoré garantuje. Prajem Vám, aby ste nikdy nestratili pocit bezpečia vo svojej krajine.

V súvislosti s opatreniami, ktoré prijal pán generálny riaditeľ, aby komisia mohla pracovať bez akýchkoľvek útokov a nedošlo k spochybňovaniu jej záverov, som sa rozhodol, že si budem čerpať dovolenku, prípadne iný typ voľna. Samozrejme, o ich záveroch, čo i len čiastkových, som pripravený diskutovať na zasadnutiach Rady RTVS.

Dovoľte mi ešte poďakovať sa mnohým kolegom, ktorí mi v uplynulých dňoch vyjadrili svoju podporu a dôveru. Nedovolím, aby ich práca bola terčom diskreditačných útokov, a bola spochybňovaná nezávislosť verejnoprávneho média.

S úctou,

Lukáš Diko, riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS

Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

1. Nominácie na ceny Emmy sú známe, ovládla ich dráma Hra o tróny (VIDEO)

Záverečná ôsma séria dramatického fantasy seriálu Hra o tróny získala 32 nominácií na televízne ceny Emmy, čo prekonalo doterajší rekord 27 nominácií, ktoré v roku 1994 mal kriminálny seriál Polícia New York.

Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

2. Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

Na Malte sa pre vraždu novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej postavia pred súd traja muži.

3. V Moskve prepustili štyroch policajtov kvôli zadržaniu investigatívneho novinára

Štyria policajti z Moskvy boli prepustení v súvislosti s júnovým zadržaním investigatívneho novinára Ivana Golunova.

Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

4. Prečo Agentom 007 bude v novej bondovke žena? (VIDEO)

Novým tajným agentom s označením 007 bude po Danielovi Craigovi prvýkrát v dejinách bondoviek žena a černoška, ​​britská herečka Lashana Lynchová. Tvrdí to britský bulvárny denník Daily Mail, ktorý sa odvoláva na zdroj z filmového priemyslu.

Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

5. Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

Nielen na Slovensku ale aj v ČR sa v týchto dňoch objavila nezvyčajná bilbordová kampaň, ktorá ukazuje fotky mŕtvych vtákov.

6. Výzva politikom a političkám: Nezneužívajte tému LGBT v predvolebných kampaniach

Festival Dúhový PRIDE vyvrcholí 20. júla 2019 sprievodom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V tejto súvislosti organizátori festivalu vyzývajú slovenských politikov a političky, aby prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach, hľadali riešenia problémov, ktoré ľudí naozaj trápia a prijali konečne legislatívu pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny.

7. Falošný profil láka od dievčat nahé fotky, film ukazuje ako predátor loví deti na sociálnej sieti (VIDEO)

Ako získať kompromitujúci materiál od neplnoletých osôb, je jednou z tém filmu s názvom Kto je ďalší?, ktorý ide do kín. Film je nakrútený podľa skutočných príbehov zo Slovenska, Kanady a Ruska. Ako námet slúžila aj reálna instagramová stránka, ktorá dodnes funguje.

Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

8. Ukrajinská televízia 112 bola terčom útoku z granátometu

Neznámy útočník v sobotu na sídlo ukrajinskej spravodajskej televízie 112 vypálil strelu z granátometu, nikto zranený nebol, budova ale bola poškodená. Prípad úrady vyšetrujú ako teroristický akt, napísala agentúra AP.

České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

9. České vydavateľstvo Penty minulý rok prehĺbilo stratu na 83,6 miliónov Kč

Vydavatelství Vltava Labe Media loni prohloubilo ztrátu z 18 milionů na 83,6 milionu korun. Tržby vydavatele novin Deník klesly zhruba o desetinu na 1,46 miliardy korun. Vyplývá to účetní závěrky společnosti.

DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

10. DIGI prináša rozprávkové leto a skvelé zľavy

Spoločnosť DIGI SLOVAKIA si na letné obdobie pripravila zaujímavú ponuku. Výhodné zľavy na prvých 6 mesiacov pre nových zákazníkov, TV + Internet pod jednou strechou, ako aj rozprávková ponuka detských programov pre všetkých.