Biskupi žiadali televíziu zmeniť upútavku

Biskupi žiadali televíziu zmeniť upútavku Foto: RTVS

RTVS v pondelok vysielala diskusnú reláciu Večera s Havranom na tému Aké má problémy súčasná slovenská rodina? Čo ju dnes ešte drží pokope, ako sa zmenila a mení?

 

 

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik sa ozval RTVS. Nepáčila sa im upútavka na reláciu, špeciálne predstavenie jedného hosťa Miroslava Kocúra, ktorého RTVS avizovala ako „katolíckeho teológa."

„Z pohľadu Katolíckej cirkvi, ide o bývalého katolíckeho kňaza, ktorý nemá mandát vystupovať v mene Katolíckej cirkvi. Titul katolícky teológ nie je titul, ktorý si môže ktokoľvek privlastniť, hoci by mal vyštudovanú katolícku teológiu. Preto žiadame stiahnutie mätúceho titulku," napísal Kováčik televízii.

„RTVS v relácii Večera s Havranom nemenila menovací titulok pri mene p. Kocúra, nakoľko v ňom bolo uvedené: teológ publicista, nie katolícky teológ, ako bolo uvedené v žiadosti o zmenu," reagovala hovorkyňa RTVS.

Odporúčame aj: Večera s Havranom bude nielen o tradičnej rodine

„Neviem o čo KBS ide. Napríklad ja som vyštudoval evanjelickú teológiu. Som presvedčený, že v našej cirkvi by nikto to, že som vyštudovaný evanjelický teológ, nespochybňoval," povedal moderátor relácie Michal Havran.

Miroslav Kocúr ThDr., PhD., vyštudoval teológiu na Univerzite Komenského. Má doktorát z katolíckej teológie, ktorú študoval na Univerzite v Ríme, presnejšie postgraduálne štúdium bolo zamerané na štúdium biblickej exegézy na Biblickom inštitúte v Ríme, Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme a na Gregoriánskej univerzite v Ríme. Prednášal na Katolíckej univerzite v Ružomberku a TI v Spišskom Podhradí. Bol riaditeľom Katolíckeho biblického diela na Slovensku.

Kocúr je známy aj ako publicista, ktorý nemá problém hodnotiť cirkev. Napríklad dnes mu vyšiel komentár v SME, kde víta postoje pápeža Františka, ktorý otvára tabuizované témy v cirkvi. „František ukazuje, že porozumieť svetu je potrebné. Psychológia, medicína, sociológia aj globálna etika či snaha o univerzálne pravidlá spolužitia sa totiž vytvárajú v dialógu kultúr a konkrétnych ľudí ako zrelých jednotlivcov a ich komunít. Ak sa teologická reflexia stane relevantnou súčasťou tejto diskusie, bude to len dobre. Pre všetkých. František to vie a opatrne, no vytrvalo to svojimi gestami naznačuje. Neochota vstúpiť do dialógu so svetom aj v otázkach, o ktorých diskutovať nevieme, nechceme alebo to máme našimi náboženskými autoritami zakázané, nie je znakom jasnozrivosti. Je to len pozostatok tej praxe, ktorá sa neštítila v mene Božom a národnom deportovať so Slovenska nositeľov univerzálneho dedičstva len preto, lebo verili a žili inak," píše Kocúr na SME.