Trest pre Jakubiskovú za usmrtenie chodca je definitívny

Trest pre Jakubiskovú za usmrtenie chodca je definitívny Foto: jakubiskofilm.com

Herečka a producentka Deana Horváthová-Jakubisková neuspela s ústavnou sťažnosťou.

 

 

Za usmrtenie chodca na prechode v Prahe jej Obvodný súd pre Prahu 2 uložil 2,5 roka väzenia so štvorročnou skúšobnou dobou. Dostala tiež štvorročný zákaz riadenia vozidla, pozostalým musí uhradiť približne milión českých korún. O odmietnutí sťažnosti dnes ČTK informovala hovorkyňa súdu Miroslava Sedláčková.

V sťažnosti Jakubisková poukázala na to, že chodcu nemohla vidieť, pretože jej rozhľad blokovalo iné vozidlo. Vadilo jej tiež to, že Najvyšší súd o jej dovolaní rozhodol počas 15 minútového neverejného zasadnutia. Za tak krátku dobu vraj nemohol prípad kvalifikovane preskúmať.

Ústavný súd zistil iba jednu chybu. Protokoly z hlavného pojednávania obsahujú v zápise viackrát: "nezrozumiteľná slovenčina". Výpoveď Jakubiskovej tak nie je v spise kompletne zachytená, chýba tiež zvukový záznam. Podľa ústavných sudcov ale nejde o taký zásah do základných práv, ktorý by vyžadoval zrušenie verdiktu. Dĺžka rozhodovania Najvyššieho súdu je vraj štandardná, sudcovia na porady prichádzajú po tom, čo si naštudujú spis, a tak môžu dospieť k výsledku pomerne rýchlo.

Nehoda sa stala v októbri 2011. Cez prechod viditeľne označený dopravným značením prechádzal šesťdesiatdvaročný muž. Autá v prvom pruhu mu dali prednosť, v druhom pruhu ho však zrazil mercedes Jakubiskovej. Svedkyňou nehody bola lekárka, ktorá chodcovi začala okamžite poskytovať prvú pomoc. Približne hodinu po nehode zranený napriek tomu zomrel. Pri nehode utrpel opuch mozgu a zlomeniny rebier a ruky.

Jakubisková išla povolenou rýchlosťou 44 kilometrov za hodinu, dychová skúška ukázala, že pred jazdou nepila alkohol. Podľa súdov však hrubo podcenila dopravnú situáciu, pretože dostatočne nespomalila a nesledovala prevádzku na ceste. Herečka tvrdí, že chodcov nevidela cez vysoké odbočujúce auto a že jej vbehol pod kolesá bez toho, aby s ňou nadviazal očný kontakt.