Maďarská polícia zbila zahraničných novinárov, vrátane redaktorky Denníka N

Maďarská polícia zbila zahraničných novinárov, vrátane redaktorky Denníka N

Maďarskí policajti vybavení obuškami zbili troch srbských novinárov, ktorí na hranici s Maďarskom natáčali reportáž o utečenecké kríze. Zadržaná bola aj redaktorka Denníka N, ktorá hovorí, že zbili aj ju aj ďalších zahraničných novinárov.

 

 

 

O útoku na srbských novinárov informovala srbská televízna stanica RTS. Policajti im tiež zničili vybavenie. Všetci traja boli odvezení do neďalekej nemocnice, informovala agentúra AP.

Zranenými sú reportérka, kameraman a jeho asistent, všetci boli podľa RTS zmlátení napriek tomu, že sa identifikovali ako novinári. Televízny tím údajne stál medzi maďarskou políciou a migrantmi.

Policajti vraj v jednej chvíli natlačili kameramana na stenu, mlátili ho do hlavy a do chrbta obuškom a rozbili mu kameru. Podobne zasiahli proti zvukárovi, reportérka Jovana Djurovićová utrpela zranenie ruky.

Obuškom do chrbta aj nohy dostala pri brutálnom zásahu aj reportérka Denníka N Tímea Beck, ktorú surovo spútali, držali celú noc na polícii a obvinili z nelegálneho prekročenia hraníc, informuje dnes Denník N.

"Všetko sa stalo, keď sme so skupinou novinárov sledovali, ako sa masa utečencov snaží dostať na maďarskú stranu cez plot. Pomáhala som vstať jednej rodine zo zeme, keď ma strhli policajti, začali ma udierať obuškom, zviazali mi na veľmi tesno ruky plastom a hodili na zem," opísala svoje zatknutie v Denníku N reportérka Beck.

Policajti redaktorku zadržali a vypočúvali medzi utečencami a ďalšími novinármi niekoľko hodín. Spolu s ňou aj jedného poľského a austrálskeho novinára.

Maďarská polícia použila včera slzný plyn a vodné delá proti stovkám migrantov, ktorí prenikli skrz plot z ostnatého drôtu na hranici so Srbskom a snažili sa dostať do Maďarska. Počas potýčok bolo zranených 20 maďarských policajtov a dve deti, povedal bezpečnostný poradca maďarského premiéra György Bakondi.

Srbsko kvôli zásahu maďarskej polície na hranici vyjadrilo "čo najostrejší protest". Večer sa situácia upokojila.