Taliban označil dve televízne stanice za satanské

Taliban označil dve televízne stanice za satanské Foto: TV Tolo

Afganské extrémistické hnutie Taliban označilo dve z hlavných televíznych staníc v krajine za "vojenské ciele", proti ktorým môže kedykoľvek podniknúť ozbrojený útok.


Súkromné ​televízie Tolo a 1TV, ktoré často Taliban kritizujú, označili radikáli za "satanské" a obvinili ich z šírenia nepravdivých informácií.

Podľa islamistických povstalcov slúži obe televízie nepriateľskej propagande, pretože zahrnuli do svojho spravodajstva údajné znásilňovanie obyvateľov mesta Kunduz, ktoré radikáli koncom septembra dočasne obsadili.

"Žiadny zamestnanec, moderátor, kancelária, tím novinárov či reportéri týchto televízií už nemajú imunitu," citovala agentúra AFP z vyhlásenia Talibanu.

Radikálov obvinila z hromadného znásilňovania, ale aj vraždenia aj mimovládna medzinárodna organizácia Amnesty International.

Na vyhrážky už zareagoval majiteľ televízie Tolo, podľa ktorého sa jeho televízia nenechá zastrašiť. "Naše tímy budú ďalej pokračovať vo svojej novinárskej práci, bez toho, aby komukoľvek stránili alebo mali strach," oznámil šéf televízie na sociálnej sieti.