Nikodým moderuje mítingy Smeru, RTVS mu chystá ďalšiu reláciu

Nikodým moderuje mítingy Smeru, RTVS mu chystá ďalšiu reláciu Foto: Smer

Byť tvárou verejnoprávnej RTVS a zároveň hlavnou tvárou predvolebných estrád sa darí roky Martinovi Nikodýmovi.

 

 

Ten každoročne putuje s politikmi Smeru po celom Slovensku v rámci ich predvolebných šnúr alebo stretnutí MDŽ.

Inak tomu nie je ani tento rok. Nikodým je moderátorom mítingov Smeru, ktoré odštartovali pred pár dňami a Smer ich bude mať vo viacerých halách po celom Slovensku - okrem Bratislavy, Košíc napríklad aj v Banskej Bystrici, Nitre, Martine a inde. Na mítingoch vystupuje aj skupina Desmod.

Aj keď bežní zamestnanci majú takéto aktivity zakázané, pri Nikodýmovi to roky neplatí.

V štatúte pre programových pracovníkov RTVS sa zdôrazňuje, že „je neprípustné, aby ako programoví pracovníci - redaktori, moderátori, ale aj kameramani, zvukári, či archivári verejne prezentovali svoje politické názory a spájali svoje pôsobenie v RTVS so svojou činnosťou v politickom zoskupení."

Odporúčame aj: Maskoti Smeru sú roky tvárami RTVS

Foto: RTVS

Nikodým aktuálne popri mítingoch s heslo Chránime Slovensko moderuje v RTVS reláciu Milujem Slovensko. V RTVS bude mať aj ďalší job. V lete začína opäť relácia Naj dedinka Slovenska, ktorú bude moderovať spolu s Katarínou Brychtovou. „Šou NAJ dedinka Slovenska odhalí všetko pekné a dobré, čo slovenský vidiek ponúka a divákom dokáže, že každá dedina môže byť tým najlepším miestom pre život," píše RTVS. RTVS vyberie osem obcí, v ktorých sa bude v lete 2016 natáčať súťažná šou.

Čo na to RTVS?: „Pán Martin Nikodým nie je našim interným zamestnancom. S RTVS spolupracuje externe a preto nebudeme komentovať jeho súkromné aktivity. Zdôrazňujeme, že pán Nikodým s RTVS nespolupracuje na žiadnej publicistickej ani spravodajskej relácii," reagovala RTVS minulý rok na naše otázky.

Foto: KDH

Iným spolupracovníkom RTVS to však vadí. Na tolerovanie v prípade Nikodýma upozornil Juraj Kemka, podľa ktorého obmedzenia by mali platiť rovnako, aj pre Nikodýma. RTVS totiž minulý rok poslala spolupracovníkom RTVS tzv. Pravidlá volebného vysielania pre voľby 2016, kde je aj pasáž, ktorá sa týka externých spolupracovníkov a moderátorov. V texte upozorňuje RTVS moderátorov na možný konflikt záujmov, ak by zároveň popri práci pre RTVS pomáhali s propagáciou politickej strany, kandidovali za ňu alebo od nej získavali nejaké výhody. „Konflikt záujmov nastáva už vtedy, ak môžu vzniknúť pochybnosti o nestrannosti osoby pripravujúcej program," píše sa v dokumente.

Nikodým nie je jediný, kto sa z RTVS zúčastňuje predvolebnej kampane. Snem KDH, kde strana odštartovala predvolebnú kampaň, moderovala Iveta Malachovská z relácie Dámsky magazín.