Václav Mika kritizuje predchodcov za dvojbodku v názve

Václav Mika kritizuje predchodcov za dvojbodku v názve Foto: RTVS

Bude mať RTVS reláciu pre homosexuálov? Bude pokračovanie Kolonády alebo Milujem Slovensko? Prečo Večerníček nemá pravdielný vysielací čas? Generálny riaditeľ RTVS VÁCLAV MIKA odpovedal na otázky divákov v novej aplikácii na facebooku. Prinášame výber jeho odpovedí.

 

 

 

Aké máte ďalšie plány s reláciou Pod lampou a prečo ju počas športových zápasov nevysielate v náhradnom termíne (napr. po zápasoch)?

Formát Pod lampou ide podľa schválenej štruktúry a podmienok zmluvy. Tá odráža aj sezónne náš záväzok odvysielať zápasy európskej ligy. Vysielací termín po skončení zápasov by bol naozaj ťažko akceptovateľný pre väčšinu divákov.

Prečo vo vysielaní RTVS nie je žiadna objektívna, diskusná, relácia? Napr. kedysi chodilo Večer na tému. Hríbova Lampa je príkladom neobjektívnosti, ktorá nemá vo verejnoprávnej televízii čo robiť.

Pripravujeme niekoľko nových diskusných formátov - najbližšie na konci apríla. Pôjde o novú diskusnú reláciu s Michalom Havranom, ktorá bude riešiť fenomény doby a aktuálne témy.

Uvažuje RTVS v blízkej budúcnosti nad vysielaním ranného vysielania?

Máme registrovanú ochrannú známku a teda aj názov formátu - Dobré ráno Slovensko. Je to naša jasná ambícia.

Kedy spustíte správy v HD? Sľubovali ste ich od 1. marca a stále nič.

HD musí byť aj za cenu toho, že nebude na iné výdavky. Ale obmedzovať program je tiež ťažká dilema. Dostávam často otázku, prečo nevysielame v HD, ako ČT, ktorá mimochodom prechádza na kompletné vysielania v HD. Máme len 20% finančných zdrojov ako ČT. Teda ČT má jednoducho 5 násobný rozpočet ako televízna časť RTVS.

Pri koľkých projektoch budete spolupracovať s ČT?

S ČT aktuálne spolupracujeme - koprodukčne na seriáli Obvoďák Martin a pripravujeme spoločný zábavný, ale aj nový dramatický seriál. Vo vývoji je veľký formát Inšpektor s Jurajom Kukurom v hlavnej úlohe.

Prečo ste zrušili Nebíčko v papuľke?

Je prirodzené, že sa niektoré formáty tematicky vyčerpajú a potrebujú oddych. To je súčasťou štandardnej mediálnej praxe. Návrat Nebíčka je možný!

Bude ďalšia séria Kolonády? Kedy?

Kolonáda bude a už sa píše!

Aké konkrétne BBC dokumenty ste nakúpili?

BBC je jeden z našich kľúčových partnerov. Okrem seriálov na Jednotke, ako je Sherlock a iné vysielame na Dvojke každý týždeň minimálne dva dokumenty z produkcie BBC.

Kedy dáte preč tie dve bodky, čo sú na STV1 a STV2?

Keď budeme meniť celý vizuál a logotyp RTVS. Zatiaľ ich moji predchodcovia vytvorili celkovo 10 a to zatiaľ stačilo. Sľúbil som, že ako prvé neurobí zmenu loga, ale najskôr sa zacielime na program RTVS a to dúfam robíme. Osobne nemáme rád osvedčené postupy, ako napr. u mojich predchodcov, ktorí najprv zmenili logo a potom v celku......urobte si vlastnú predstavu :) Ak bude viditeľná zmena v programe, na logo máme čas.

Bude tento rok Deň otvorených dverí v RTVS?

Takýto event nebude, je to projekt inej televízie a ten nebudeme schematicky preberať. Nájdeme iný spôsob, ako budeme komunikovať s našimi divákmi a poslucháčmi.

Kedy uvidíme Corgoň ligu na RTVS?

Podarilo sa nám získať hokejovú Extraligu, čo znamená, že máme eminentný záujem získať kľúčové športové podujatia, nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Na túto tému rokujeme, ale výrazne nás limitujú finančné podmienky.

Na Univerzite Sv. Cyrila a Metoda som vám ja študent položil otázku. Budete alebo ste lojálny k aktuálne vládnucej politickej strane? A vy, že nie. Teraz by ste mi ako odpovedali? Počas prezidentských volieb to bolo podľa mňa veľmi silne cítiť. Nepochybujem, že to bude pokračovať až do roku 2016 a volieb v tom roku.

Nechcem byť vzťahovačný, ale neviem ako to cítite vo vašej komunite. Ale RTVS bola hodnotená ako najprofesionálnejšia z pohľadu zvládnutia formátov počas prezidentských volieb. Toto hodnotenie som si nevymyslel sám, priniesli ho aj denníky SME, portál Stratégie, medialne.sk a pod. Nakoniec svoju spokojnosť vyjadril aj úspešný prezidentský kandidát. Čo je pre mňa absolútne ocenenie objektivity, nestrannosti a tvrdej práce mojich kolegov. Pýtam sa, ako vznikol u vás tento názor a na čom sa zakladá?

Kedy bude Milujem Slovensko ?

Od jesene Milujem Slovensko!

Kedy začne televízia vyrábať nejaký magazín pre homosexuálov?

Takýto formát nie je súčasťou našich programových plánov a priorít.

Kedy sa chystáte spustiť nový vizuál Správ RTVS? Bude sa vysielať z nového virtuálneho štúdia alebo z reálnej scény?

Virtuálne štúdio je medzikrok, finálne riešenie nového spravodajského štúdia, ako aj vizualizácie je prioritou. Nebudem vás zaťažovať otázkami technického rozvoja, nielen spojených s financovaním, ale aj procesom verejného obstarávania technológií a s tým spojenou časovou náročnosťou.

Plánujete obnoviť tradíciu investigatívnych relácií na Jednotke - podporiť investigatívnych novinárov v Reportéroch, poprípade či sa chystajú nejaké nove projekty tohto formátu?

Chystajú sa. Pre časový sklz, aspoň toto uistenie.

Na akých celovečerných slovenských filmových projektoch, ktoré sa chystajú do kina a neskôr aj do TV, v súčasnosti RTVS spolupracuje?

Minulý rok sme vstúpili do 13tich koprodukčných projektov a tento rok pokračujeme. Naposledy sme vysielali Slovensko 2.0 a najväčší úspech zaznamenal koprodukčný film Všetky moje deti, ktorý je môj obľúbený.

Plánujete na jeseň vysielať s ČT šou od Endemolu Your face sounds familiar (Tvoja tvár znie povedome)?

Licenciu na tento formát zakúpila ČT aj pre Slovensko, teda pre RTVS. Na jej spustení na jeseň tohto roku sme sa spoločne s ČT nedohodli. Lebo nie je súčasťou našich programových priorít na jeseň tohto roku. Čím si nezatvárame cestu pre budúcnosť.

Netrápi vás, že deti zvyknuté na pravidelný režim a večerníček sú posledné týždne nespokojné, lebo prednosť dostáva hokej?

Trápi a veľmi. Keď sme zaviedli detské pásmo, túto kolíziu sme poznali. Ale aj tak som presvedčený, že to bol správny krok a budeme nielen detské pásmo, ale aj detské formáty, naďalej rozvíjať.