Jaromír Soukup chce kandidovať na prezidenta

Jaromír Soukup chce kandidovať na prezidenta Foto: Barrandov

Český mediální podnikatel Jaromír Soukup hodlá kandidovat v příštích prezidentských volbách.

 

Řekl to v pondělí ve své televizi Barrandov na dotaz divačky. Počátkem letošního roku oznámil Soukup založení politického hnutí List.

Soukup uvedl, že dotazů na svoji případnou prezidentskou kandidaturu dostává řadu. "Já o tom docela vážně uvažuji. Ta věc přijde v roce 2023. A když vidím docela slušnou podporu ve výzkumech, vysokou známost mého jména, skoro 90 procent, a poměrně málo lidí, zhruba jenom okolo deseti procent, kteří mě opravdu nemusí, tak o tom uvažuji," uvedl Soukup. Posléze řekl, že kandidovat skutečně zkusí. "Uvidíme, jak to dopadne," dodal.

Soukup, který je majitelem mediálních firem Médea Group a Empresa Media, ohlásil letos v lednu založení hnutí List Jaromíra Soukupa. Uvedl tehdy, že chce bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. V půlce března oznámil, že se nechystá být předsedou tohoto hnutí a neplánuje za něj ani kandidovat ve volbách.

Soukup se kolem politiky angažoval už dřív. Pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a později financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu.