Úrad sa začal zaoberať prevzatím skupiny Prima Ivanom Zachom

Úrad sa začal zaoberať prevzatím skupiny Prima Ivanom Zachom Ilustr. foto: Prima

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat převzetí mediální skupiny Prima miliardářem Ivanem Zachem.

 

Převzetí posuzuje ve zkráceném řízení, rozhodnuto bude do 20 dnů. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu. Prima provozuje vysílání osmi televizních kanálů a šesti rozhlasových stanic. Má také portfolio webů a tištěných magazínů.

"Ivan Zach má získat možnost nepřímo výlučně kontrolovat společnost FTV Prima Holding. K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází v oblasti provozování televizního a internetového vysílání, prodeje reklamy v různých médiích a výroby televizních programů," stojí na stránkách úřadu.

Převzetí celé skupiny Prima Ivanem Zachem oznámila FTV Prima v polovině června. Zachova firma THR media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára a zbytek Denemo Media vlastní Zachova skupina Ges, které zároveň patří zbývající polovina holdingu Prima. Výši transakce ani jedna ze stran nezveřejnila.

Denemo Media v roce 2017 koupila 50 procent Primy od švédské společnosti MTG. Cena prodeje tehdy vycházela z ohodnocení stoprocentního podílu skupiny Prima, jehož hodnota byla stanovena na 237,4 milionu eur (asi 6,4 miliardy korun podle tehdejšího kurzu).

Prima byla založena v roce 1993 jako první česká komerční televizní stanice. V současné době provozuje osm televizních kanálů. Programy Primy v celodenním vysílání dosahují podílu kolem 23 procent. Do roka by měla Prima spustit se CNN nový zpravodajský kanál CNN Prima News.

Ges Holding, v němž drží 60 procent Ivan Zach a zbytek si mezi sebe dělí jeho sestra Radka a Petra Marschallová, se angažuje také v průmyslu. Patří mu výrobce vzduchotechniky ZVVZ Group Milevsko nebo výrobce aerosolových ventilů a rozprašovačů Koh-i-noor Mladá Vožice. Skupina působí i v realitách. Postavila a dříve vlastnila například budovu Crystal v Praze na Vinohradech.