Babiš má zaplatiť novinárovi za urážku

Babiš má zaplatiť novinárovi za urážku Foto: FB A. Babiša

Podnikateľ a český minister financií a predseda hnutia ANO Andrej Babiš má vyplatiť odškodné 50.000 českých korún (1850 eur) šéfredaktorovi servera Svobodné fórum Pavlovi Safrovi za zásah do jeho osobných práv.

 

 

Dnes o tom neprávoplatne rozhodol Okresný súd Praha-západ. Informáciu zverejnenú serverom potvrdil agentúre ČTK Šafrov právny zástupca, advokát Aleš Rozehnal.

Babiš pre ČTK povedal, že bude reagovať až na právoplatný rozsudok.

Novinár Šafr podal na ministra Babiša žalobu na ochranu osobnosti vlani v máji. Podľa servera v nej poukázal na to, že politik ho opakovane verejne označil za "psychopata" a "parchanta", okrem iného v relácii Interview ČT24. Na súde sa domáhal ospravedlnenia a 100.000 korún. V spore teda uspel len čiastočne a nie je vylúčené, že sa odvolá.

"Klientovi by som odvolanie radil. Nepriznanie ospravedlnenia súd zdôvodnil tým, že opakovanie defamujúcích výrokov na adresu pána Šafra, hoci v ospravedlneniu, by pána Šafra opätovne poškodilo," napísal ČTK právnik Rozehnal.

Šafr vo vyjadrení k rozsudku uviedol, že Babiš neustále mieša rovinu verejnej diskusie a práva na kritiku s rovinou osobného napádania a urážania.