Facebook vraj vedel o zneužívaní platformy Ruskom už od roku 2014

Facebook vraj vedel o zneužívaní platformy Ruskom už od roku 2014 Reprofoto youtube Harvard University

Spoločnosť Facebook vedela o možných škodlivých aktivitách, ku ktorým platformu využívalo Rusko, od roku 2014, teda skôr, ako sa informácia dostala na verejnosť.

 

Na rokovaní výboru zákonodarcov z niekoľkých krajín to dnes v Londýne povedal predseda britského parlamentného výboru pre digitálne médiá Damian Collins. O šírení dezinformácií dnes v britskej metropole rokovali poslanci z Británie, Írska, Lotyšska, Kanady, Brazílie, Argentíny a Singapure. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg za seba poslal manažéra firmy Richarda Allana.

Collins vyzval Facebook, aby preveril interné e-maily zachytené firmou Six4Three, ktorá sa s Facebookom súdi v Kalifornii. Podľa britského poslanca jeden e-mail dokazuje, že jeden inžinier Facebooku svojho zamestnávateľa už v októbri 2014 upozornil, že ruské IP adresy získavajú denne prístup k trom miliardám informácií. "Keď ruské IP adresy z platformy sťahovali ohromné množstvo dát, bolo to oznámené, alebo zametené pod koberec?" pýtal sa Allana Collins.

Facebook čelí niekoľkým škandálom. Jeden sa týka napríklad zneužitia Facebooku Ruskom, ktoré je obviňované z ovplyvňovania amerických prezidentských volieb v roku 2016. ďalší sa týka využitia údajov o veľkom množstve užívateľov poradenskou firmou Cambridge Analytica na politické účely.

Allan dnes čelil kritike kvôli neprítomnosti Zuckerberga, ktorý bol pozvaný do britského výboru, no neprišiel. Zástupcovia ďalších krajín sa k rokovaniu pripojili na znamenie medzinárodnej solidarity v tejto veci, napísala agentúra AFP.

"Zatiaľ čo my sa hráme so svojimi telefónmi a aplikáciami, naše demokratické inštitúcie rozvracia klub kalifornských miliardárov," povedal na rokovaní kanadský poslanec Charlie Angus. "To, že sa pán Zuckerberg rozhodol neprísť sem do Westminsteru, podľa mňa hovorí za všetko," dodal.

Francúzska senátorka Catherine Morinová-Desaillyová označila za škandalózny spôsob, akým Facebook pristupuje k ochrane dát. Írsky poslanec Eamon Ryan považuje za "základnú nespravodlivosť" to, že majú k údajom o užívateľoch prístup tretie strany.

Allan sa obmedzil na to, že priznal, že firma urobila chybu, ale podľa neho uznala, že je potrebné sa podrobiť pravidlám o zdieľaní dát. Podľa tlačových agentúr však nedokázal dať jediný príklad osoby alebo aplikácie, ktorú Facebook zakázal kvôli zneužitiu dát, až na aplikáciu, ktorú využila k stiahnutiu údajov Cambridge Analytica.