Rakúskom otriasa škandál: Krajne pravicový politik pred voľbami rokoval o podpore z Ruska (VIDEO)

Rakúskom otriasa škandál: Krajne pravicový politik pred voľbami rokoval o podpore z Ruska (VIDEO) Reprofoto Spiegel

nemecké médiá zverejnili sedemhodinový tajný videozáznam.

Šéf rakúskych slobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache pred rakúskymi parlamentnými voľbami v roku 2017 dohováral s domnelou rodinou ruského oligarchu podporu vo voľbách výmenou za isté protislužby. Ukazuje to tajne natočené video, o ktorom dnes na svojich weboch informovali nemecký denník Süddeutsche Zeitung a spravodajský magazín Der Spiegel. Stretnutie bolo podľa magazínu zjavne zorganizované ako pasca na politikov FPÖ.

Terajší rakúsky vicekancelár za protiimigračnú FPÖ bol pred voľbami zrejme ochotný prijať sporné dary z Ruska. Z videa vyplýva, že ponúkal verejné obstarávanie rodine údajného ruského oligarchu, ak jeho strane dopomôže k volebnému úspechu a FPÖ sa dostane k vládnej zodpovednosti.
Podľa Spiegelu video dokumentuje stretnutia Stracheho a jeho dôverníka, dnešného šéfa parlamentnej frakcie FPÖ Johanna Gudenuse, s údajnou neterou istého ruského oligarchu v júli 2017 na španielskom ostrove Ibiza.

 

 Žena na zázname hovorí, že chce v Rakúsku investovať približne štvrť miliardy eur a niekoľkokrát naznačila, že ide o čierne peniaze. Strache a Gudenus napriek tomu v rozhovore pokračovali okolo šesť hodín a hovorili o možnostiach investovania v Rakúsku, uviedol Der Spiegel.
Video zachytáva Stracheho, Gudenuse, jeho ženu, ďalšieho muža hovoriaceho nemecky a ženu, ktorá na zázname hovorí predovšetkým rusky a anglicky.

Údajná ruská investorka okrem iného naznačila, že chce získať významný podiel v najčítanejším rakúskom liste Kronenzeitung a potom prostredníctvom spravodajstva v denníku podporiť FPÖ vo volebnej kampani, informoval denník Süddeutsche Zeitung.

Strach žene naznačil, že jej pomôže získať zákazky na výstavbu ciest, ak ona pomôže k volebnému úspechu FPÖ. "Potom by mala založiť firmu, ako je Strabag. Všetky štátne zákazky, ktoré teraz dostáva Strabag, bude dostávať ona," hovorí na zázname Strache žene cez sprostredkovateľa.