Facebook má novinku. Na Slovensku a v ČR spúšťa fact-checking (VIDEO)

Facebook má novinku. Na Slovensku a v ČR spúšťa fact-checking (VIDEO) Foto: Omediach.com

Spoločnosť Facebook v rámci svojej snahy bojovať so šírením dezinformácií v posledných mesiacoch v mnohých krajinách sveta zaviedla tzv. fact-checking, čiže upozorňovanie na falošné videá.

Sociálna sieť dnes spustila túto službu aj na Slovensku a v ČR v spolupráci s treťou stranou, ktoro je francúzska tlačová agentúra Agence France Presse (AFP), ktorá je certifikovaná nestrannou International Fact-Checking Network.
A dnes zástupcovia agentúry a spoločnosti Facebook predstavili novú službu aj novinárom v Bratislave.

Ako funguje fact-chacking?
Sporný obsah analyzujú špecialisti, ktorých si vybral na túto prácu Facebook spolu AFP. Pre Slovensko a rovnako aj pre ČR bol vybratý jeden špecialista z danej krajiny. Na Slovensku to je Róbert Barca.

Akonáhle fact-checker vyhodnotí správu ako nepravdivú, Facebook ju začne zobrazovať nižšie vo svojom News Feede, čím výrazne zníži jej šírenie. Tím zabráni šíreniu hoaxu a takisto sa aj zníži počet ľudí, ktorým sa táto správa zobrazí.

Stránky a domény, ktoré budú opakovane šíriť nepravdivé správy, budú mať zníženú možnosť šírenia a takisto prídu o schopnosť monetizácie a inzerovania.

Ak bude správa označená ako nepravdivá, Facebook upozorní užívateľov, ktorý tento príspevok uvidia alebo sa ho budú snažiť šíriť, že táto správa bola označená ako nepravdivá.

Odporúčame aj: Fico zmanipuloval vyjadrenie Kisku, ktoré šíri v predvolebnom videu (VIDEO)

„Máme radosť, že môžeme v spolupráci s AFP spustiť náš fact-checkingový program na Slovensku a v Českej Republike. Boj s nepravdivými správami je záväzok, ku ktorému pristupujeme veľmi vážne, a preto stále neustále pracujeme na nových spôsoboch, ako zabrániť šíreniu dezinformácií na našej platforme. AFP je kľúčovým partnerom Facebooku, ktorý overuje obsah v spolupráci so svojimi novinármi v teréne po celom svete. Tešíme sa s nimi na ďalšiu spoluprácu v rámci Slovenska a Českej republiky,“ povedal Guido Buelow, Strategic Partner Development Manager pre Európu, Blízky východ a Afriku vo Facebooku.

Facebook podobne ako aj ďalšie sociálne siete čelia kritike za to, že sa stávajú prostredníkom v šírení dezinformácií, manipulácií, ktoré majú výsledky na voľby, napätie v spoločnosti a nárast extrémizmu.
Fact-checkingový program je súčasťou stratégie, pri ktorej sa Facebook snaží zlepšiť kvalitu a autenticitu obsahu v News Feede, v ktorom Facebook odstraňuje účty a obsah porušujúci Komunitné štandardy či Zásady reklamy.

"Je nám cťou aj naďalej rozširovať naše globálne partnerstvo s Facebookom v boji proti dezinformáciám. Vstup na tieto dva trhy svedčí o dôležitej roli, ktorú v tejto oblasti AFP zohráva. Vďaka spolupráci s vyše 70 odbornými novinármi z viac ako 30 krajín tvoríme najväčšiu sieť novinárov, ktorá sa venuje overovaniu a demystifikácii nepravdivých informácií, ktoré sa šíria online," povedala Christine Buhagiar, Regional Director Europe v Agence France Presse.

V súčasnej dobe má Facebook viac než 50 partnerov, ktorí po celom svete overujú obsah vo viac než 40 jazykoch.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.