Twitter zakázal šírenie reklám ruských médií RT a Sputnik

Twitter zakázal šírenie reklám ruských médií RT a Sputnik ilustr.foto: RU

 Americká spoločnosť Twitter dnes s okamžitou platnosťou zakázala šírenie reklám ruskej mediálnej skupiny RT (Russia Today) a ruskej tlačovej agentúry Sputnik vo svojej sociálnej sieti. 

 Firma to oznámila vo svojej centrále v San Franciscu. Reagovala tak na informácie amerických spravodajských služieb, že ruské internetové médiá vlani s pomocou politickej inzercie zasahovali do amerických volieb. Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Twitter z porušovania slobody slova a pohrozilo odvetou.

Informácie od RT ale aj Sputniku preberá slovenská verejnoprávna tlačová agentúra TASR. Dokonca so Sputnikom takmer podpísala špeciálnu zmluvu o spolupráci. Až na tlak verejnosti a odborníkov vedenie TASR, na čele ktorého bol vtedy Jaroslav Rezník, odstúpilo.

Odporúčame aj: Sputnik: Vedenie TASR ani sekundu nepochybovalo o spoľahlivosti a profesionalite Sputnika

Svoje rozhodnutie Twitter opiera o zistenie amerických spravodajských služieb a o vlastnú analýzu dát z roku 2016. "Obe spoločnosti, RT aj Sputnik, sa pokúsili miešať do volieb v USA v záujme ruskej vlády," uvádza sa vo vyhlásení americkej spoločnosti. Twitter vraj k svojmu rozhodnutiu nedospel ľahko, ale snaží sa zabezpečiť bezúhonnosť svojich služieb pre užívateľov.

O zneužití svoje komunikačné platformy Ruskom informoval Twitter už pred časom, podobne aj spoločnosti Facebook, Google a Microsoft. Minulý mesiac spoločnosť Twitter uzavrela dve stovky ruských účtov, ktoré podľa firmy šírili dezinformačnú propagandu.

Odporúčame aj: Ministerstvá popreli tvrdenie Rusov a Hlavných správ o nákupe ruských vozidiel Tiger

Vedenie mediálnej skupiny RT vo vyhlásení uviedlo, že sa žiadne nezákonné činnosti nikdy nedopustilo a na žiadnej platforme, a to ani na twitteri, sa americké voľby nepokúšali ovplyvniť. Ruské ministerstvo zahraničia podľa agentúry RIA Novosti reagovalo vyhlásením, že akcia firmy Twitter je porušením slobody slova a Moskva ju nenechá bez reakcie. Firma Twitter vraj podľahla tlaku amerických tajných služieb.