Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov Reprofoto Facebook

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

 

Agentúre Bloomberg to povedali osoby oboznámené s týmito aktivitami. Prevádzkovateľ sociálnej siete následne toto zistenie potvrdil, od tejto praxe už vraj upustil. Záležitosťou sa zaoberá írsky úrad pre ochranu osobných údajov, ktorý dohliada na to, či Facebook a ďalšie americké technologické firmy dodržiavajú nariadenia Európskej únie o ochrane súkromia.

"Podobne ako Apple a Google sme ľudské preskúmavanie audia pozastavili pred viac ako týždňom," uviedol Facebook v utorok. Firma povedala, že táto práca sa týkala používateľov, ktorí v aplikácii Messenger zvolili, že chcú, aby boli ich hlasové správy prepisované. Facebook údajne prácu zadával ľuďom, pretože overoval, či jeho "umelá inteligencia" nahrávky správne interpretuje. Obsah týchto záznamov nie je možné spojiť s ich autormi, tvrdí prevádzkovateľ sociálnej siete.

Podľa Bloomberg však prepisovanie konverzácií stavalo externých zamestnancov do nepríjemnej situácie. "Nehovorili im, kde alebo ako boli nahrávky nadobudnuté, iba, že ich majú prepísať ... Počúvajú rozhovory užívateľov facebooku, niekedy s vulgárnym obsahom, ale nevedia, prečo ich Facebook potrebuje mať prepísané," povedali spravodajskej agentúre osoby, ktoré boli do tejto činnosti zapojené.

Sociálna sieť užívateľa neoboznámila so skutočnosťou, že ich audiozáznamy sa môžu dostať do rúk tretím stranám. Zásady Facebooku ohľadom užívania dát sa konkrétne o nahrávkach nezmieňujú. Uvádza, že firma zhromažďuje "obsah, komunikáciu a ďalšie informácie, ktoré poskytujete pri používaní našich produktov, vrátane informácií uvedených pri registrácii účtu, pri vytváraní alebo zdieľaní obsahu a posielaní správ či inej komunikácii s ostatnými užívateľmi". V zásadách sa tiež píše, že užívateľský obsah a komunikáciu "automaticky spracovávajú" systémy Facebooku.

Spoločnosť Marka Zuckerberga podľa agentúry Bloomberg odmieta, že by kvôli cieleniu reklamy zhromažďovala audionahrávky od užívateľov. Sám zakladateľ o tom vlani uisťoval pri výpovedi v americkom Kongrese. "Hovoríte tu o konšpiračnej teórii, ktorá koluje, že počúvame, čo sa deje s vaším mikrofónom, a používame to k reklame. Toto nerobíme," odpovedal v apríli 2018 Zuckerberg na otázku senátora Garyho Petersa.

Kvôli zadávaniu ľudskej kontroly nahrávok zo zariadenia spotrebiteľov sa v poslednej dobe ocitli pod kritikou tiež firmy ako Amazon alebo Apple. Podľa kritikov takýto postup narušuje súkromie. Apple a Google nedávno uviedli, že túto aktivitu ukončili, Amazon sľúbil, že umožní užívateľom "ľudské preskúmavanie" odmietnuť.

Apple, Google a tiež Microsoft sa v súvislosti s manuálnym prepisovaním záznamov dostali do hľadáčika írskeho úradu pre ochranu osobných informácií. Ten dnes oznámil, že kvôli rovnakému problému bude požadovať vysvetlenie aj od Facebooku. Mnoho amerických technologických firiem má v Írsku svoje európske centrály, možno porušenie únijného nariadenia o ochrane osobných údajov (GDPR) preto vyšetruje írsky regulátor.

"Vedľa prebiehajúceho kontaktu s Googlom, Applom a Microsoftom ... teraz požadujeme podrobné informácie od Facebooku ohľadom tohto spracovávanie (dát) a toho, prečo sa Facebook domnieva, že takéto spracovávanie dát je v súlade s jeho záväzkami vyplývajúcimi z GDPR," uviedol írsky úrad v reakcii na zistenie Bloomberg.