Facebook odmieta, že dáta užívateľov sprístupnil výrobcom telefónov

Facebook odmieta, že dáta užívateľov sprístupnil výrobcom telefónov Reprofoto youtube Harvard University

Spoločnosť Facebook údajne umožnila výrobcom telefónov prístup k veľkej časti informácií svojich užívateľov. Ako tvrdí denník The New York Times (NYT), Facebook pred desiatimi rokmi uzavrel dohody o zdieľaní dát s najmenej 60 výrobcami ešte predtým, než boli jeho aplikácie na chytrých telefónoch široko dostupné.

 

Spoločnosť na svojom blogu niektoré časti správy listu potvrdila, ale ďalšie spochybnila. Tvrdí, že prístup k dátam používateľov podliehal prísnej kontrole.

Ide o partnerstvo s asi 60 výrobcami vrátane Applu, Samsungu a Microsoftu z čias, kedy obchody s aplikáciami ešte neexistovali. Facebook na svojom blogu uviedol, že výrobcom umožnil prístup len k softvéru, aby mohli vytvárať verzie facebooku, ktoré budú fungovať na rôznych telefónoch alebo operačných systémoch. Podľa NYT mali producenti prístup k určitým osobným údajom užívateľov a dokonca aj k údajom ich priateľov, bez ich súhlasu.

Podľa amerického poslanca Davida Cicillina správa NYT nastoľuje v Kongrese otázky týkajúce sa svedectva šéfa Facebooku Marka Zuckerburga. "Nepochybne to vyzerá, že Zuckerberg Kongresu klame o tom, že užívatelia majú úplnú kontrolu nad tým, kto vidí ich dáta na facebooku," napísal Cicillin na twitteri.

Facebook a spôsob, ako nakladá s dátami svojich používateľov, je pod kontrolou zákonodarcov, regulátorov a užívateľov po celom svete. Terčom kritiky sa stal tento rok na jar po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa. viacero "grilovaní" zákonodarcov v Spojených štátoch a Európe Mark Zuckerberg zatiaľ prežil, píše server CNN. Akcie firmy, ktoré na správu NYT zareagovali poklesom o 1,3 percenta, okolo 19:30 SELČ strácali už len 0,1 percenta.