Slovak Telekom v roku 2019: viac ako 100 tisíc nových domácnosti s optikou, rast mobilnej dátovej spotreby, zrýchľovanie internetu i stúpajúce počty zákazníkov

Slovak Telekom v roku 2019: viac ako 100 tisíc nových domácnosti s optikou, rast mobilnej dátovej spotreby, zrýchľovanie internetu i stúpajúce počty zákazníkov Ilustr. foto ST

V roku 2019 pokračoval Slovak Telekom vo výrazných investíciách do trhu, ktoré potvrdzujú misiu spoločnosti pripojiť čo najviac zákazníkov do internetu a ponúknuť im ešte lepšie služby i zákaznícku skúsenosť. Súčasná ambícia Telekomu je rozdátovať Slovensko a zákazníkov, k čomu pomohlo na pevných sieťach jesenné zrýchľovanie VDSL a optických sietí, na mobilnej sieti počas leta i na konci roka iniciatíva s poskytovaním extra balíkov dát. Zároveň k nej prispel aj plošný prechod z paušálov Happy na ÁNO, ktorý tiež doručil viac dát pre zákazníkov aj počas viazanosti. Špičkovú kvalitu sietí opäť potvrdil aj Best in Test certifikát od spoločnosti umlaut, už siedmy raz za päť rokov. Navyše siete Slovak Telekomu patria za minulý rok do TOP10 sietí na celom svete.

Dátová prevádzka na mobilných sieťach neustále rastie, medziročne až o 97 percent. Zároveň Telekom hľadí aj do budúcnosti, čo je vidieť pri úspešnej expanzii optickej siete a novom míľniku 657 tisíc domácností v celkovom pokrytí. Veríme, že aj vďaka týmto aktivitám a lepšej zákazníckej skúsenosti nám stúpol počet našich klientov pri viacerých ukazovateľoch (mobilné služby, pevné linky, TV, širokopásmový internet). Aj finančné výsledky sú pozitívne a vlaňajší rok sme zaznamenali mierny rast výnosov i EBITDA,“ uviedol Dušan Švalek, výkonný riaditeľ pre Slovensko v Skupine Slovak Telekom.

Špičkové siete pre kvalitné služby

Investície do nových technológií sú pre Telekom kľúčové, aj snaha sprístupniť ich čoraz väčšiemu počtu domácností a používateľov.

Rok 2019 sa niesol v znamení rozširovania optiky a bol mimoriadne úspešný. Za 12 mesiacov sa podarilo rozšíriť pripojenie o 105 tisíc domácností, celkové pokrytie už dosiahlo 657 tisíc domácností. Zároveň Telekom zvýšil pokrytie VDSL sieťou, ku koncu roka 2019 na 666 tisíc domácnosti.

Na jeseň Telekom realizoval celoslovenské zrýchľovanie internetu na pevných sieťach – na optickej sieti stúpli rýchlosti dvojnásobne, na VDSL rástli rýchlosti downloadu i uploadu. Aj týmto krokom Telekom prispieva k lepšej zákazníckej skúsenosti, keď zadarmo zrýchlil pripojenie do internetu stovkám tisícok domácnosti po celom Slovensku.

V oblasti mobilnej siete sa Telekom ako technologický líder sústredí už nielen na základné pokrytie 4G siete (94,5% populácie k 31.12.2019), ale primárne smeruje investície do expanzie nových lokalít s rýchlejšou 4G+ sieťou a na mape pokrytia pribudlo tento rok 25 lokalít s kapacitou do 200 Mbps. 4G+ získali Bojnice, Galanta, Hlohovec, Levice, Leopoldov, Partizánske, Prievidza, Sereď, Sládkovičovo, Šaľa, Topoľčany, Žiar nad Hronom a aj ďalšie obce.

Telekom posilnil aj VoLTE portfólio, čím sprístupňuje hlasové služby na 4G sieti viac zákazníkom. Počet podporovaných zariadení stúpol na 99 modelov od jedenástich výrobcov.

Telekom z pozície technologického lídra realizoval v minulosti viaceré testy mobilných technológií a v januári 2019 predviedol Massive MIMO s ukážkou posilňovania sieťovej kapacity v súčasnej 4G sieti a jej možné využitie v ďalšej

generácii sietí: viac zákazníkov využije vyššie rýchlosti v rovnakom čase.

Špičkovú kvalitu mobilných sietí Slovak Telekom opäť preukázal v nezávislom teste meraní umlaut (predtým P3) a získal ocenenie Best in Test už siedmy raz po sebe za päť rokov. Telekom vyhral obe hlavné kategórie: hlas i dáta. Po prvý raz sa Slovak Telekomu dokonca podarilo dostať medzi TOP 10 sietí na celom svete vďaka historicky najlepším výsledkom.

Nové riešenia a vyššia zákaznícka skúsenosť

Ambíciou Slovak Telekomu je vo väčšej miere podnietiť Slovákov k využívaniu dát. Všetkým zákazníkom s paušálmi umožnil počas štyroch mesiacov v roku len tak zdarma aktivovať si letný resp. zimný balík dát a využiť dáta navyše.

Ďalším dôležitým krokom bolo umožnenie plošného prechodu z paušálov Happy na ÁNO. Vďaka nemu môžu zákazníci pokračovať na novom programe ÁNO aj počas viazanosti, získať najmä viac dát a mať najnovší variant s mnohými výhodami. Viac mobilných dát obsahujú aj nové paušály ÁNO Biznis, ktoré Telekom zaradil do ponuky v apríli.

Všetky tieto aktivity podporujú vyššiu dátovú prevádzku v mobilných sieťach. V decembri počas využívania zimných balíkov dát dosiahla takmer 4 400 TB mesačne a medziročne stúpla o 97 percent.

Silnú zákaznícku skúsenosť ponúka Telekom aj zákazníkom s TV službami. V prvom kvartáli dostala TV platforma Magio TV očakávanú funkciu 2HD+2SD streamov na VDSL sieti a portfólio sa rozšírilo o množstvo HD kanálov.

Telekom v lete zaradil nový kanál Premier Sport zameraný na ostrovný futbal, ktorý podporuje zameranie na športového fanúšika. Zároveň má v ponuke aj exkluzívne programy pre odlišné cieľové skupiny: Ťuki TV, Folklorika a BBC Earth. Na jeseň bol uvedený aj ďalší nový TV kanál: Comedy House.

V novembri Telekom výrazne posilnil zákaznícku skúsenosť aj pri mobilnej televízii. Odštartoval poskytovanie Magio GO vo verzii 3.0 s novým dizajnom i funkciami a zároveň bola uvedená aplikácia pre Smart TV viacerých značiek.

Lepšiu zákaznícku skúsenosť so službami zabezpečila aj Telekom aplikácia, v ktorej môžu zákazníci manažovať svoje služby. Medziročne sa počet jej používateľov zvýšil o 130%, pribudli v nej mnohé funkcie ako Apple Pay, Google Pay alebo aj extra dátové balíky v lete či na konci roka.

Aktivity spoločenskej zodpovednosti

Jednou z najvýznamnejších dlhodobých aktivít, ktorými sa Slovak Telekom snaží o zmenu v spoločnosti, je podpora Nepočujúcich a systematicky sa im venuje už od roku 2002. Slovak Telekom si v roku 2019 za svoju 17-ročnú snahu prinášania pozitívnych zmien pre nepočujúcu komunitu odniesol cenu v kategórii Dobrý partner komunity prestížneho ocenenia Via Bona Slovakia.

Okrem toho vlani podporil vývoj aplikácie COrvus, vďaka ktorej môžu užitočné funkcie moderných inteligentných telefónov využívať už aj ľudia so zrakovým postihnutím. Zároveň im zaradil do ponuky aj Samsung GALAXY J5 2017 s nainštalovanou aplikáciou a zvýhodnený paušál pre nevidiacich.

Prevádzkové ukazovatele

Pevná sieť

Počet TV zákazníkov Skupiny naďalej rastie a dosiahol už métu 635 tisíc.

Počet širokopásmových prístupov prekročil nový míľnik a stúpol na 707 tisíc.

V tisícoch (vrátane DIGI)

2019

2018

Medziročný nárast

Pevné linky

860

853

0,7%

Širokopásmové prístupy

707

688

2,9%

Zákazníci digitálnej TV

635

617

3,0%

Mobilná sieť

K 31.12.2019 využívalo služby mobilnej siete Telekom 2 428 tisíc zákazníkov a celkovo stúpla medziročne zákaznícka báza o 2,5 percenta. Telekomu sa darí najmä v post-paid segmente, kde sa čoraz viac etablujú paušály ÁNO u nových i existujúcich zákazníkov.

 v tisícoch

2019

2018

Medziročný nárast/pokles

Celkový počet

2 428

2 369

2,5%

- z toho počet zmluvných zákazníkov

1 420

1 375

3,3%

- z toho počet zákazníkov predplatených kariet

528

596

-11,4%

- z toho počet M2M SIM kariet

479

399

20,1%

Poznámka: Údaj 2 428 tisíc zákazníkov zohľadňuje počet klientov, ktorí vykázali aktivitu v priebehu posledných 12 mesiacov. Celkový počet aktívnych zákazníkov, ktorí využili služby Telekomu za posledné tri mesiace, dosiahol 2 351 tisíc zákazníkov.

Biznis výsledky

V roku 2019 dosiahla Skupina Slovak Telekom mierny rast v oboch hlavných finančných ukazovateľoch. Konsolidované výnosy dosiahli 784,9 milióna eur a prevádzkový zisk EBITDA 330,7 milióna EUR.

V miliónoch EUR

2019

2018

Medziročný nárast

Výnosy

784,9

761,1

3,1%

EBITDA (upravený)

330,7

321,7

2,8%

Poznámka: V prípade reportovania EBITDA novou metodikou so štandardom IFRS16 after lease by Skupina dosiahla jeho medziročný nárast o 2,1%.

Z dcérskych spoločností dosiahla najvyššie výnosy spoločnosť DIGI Slovakia39,1 milióna EUR.

Medziročne najviac rástol PosAm (o 6 percent) na 36,19 milióna EUR.

Výnosy Zoznam a Zoznam Mobile dosiahli 8,63 milióna EUR.