Facebook zmazal od októbra do decembra 1,3 miliardy falošných účtov

Facebook zmazal od októbra do decembra 1,3 miliardy falošných účtov Ilustr. foto: Facebook

Spoločnosť Facebook odstránila zo svojich internetových platforiem medzi vlaňajším októbrom a decembrom 1,3 miliardy falošných účtov. Uviedla to v príspevku na svojom oficiálnom blogu, v ktorom obhajovala svoj prístup k boju proti dezinformáciám na sociálnych sieťach pred štvrtkovým vypočutím vo výbore Kongresu.

Facebook podľa svojho vyhlásenia zamestnáva 35.000 ľudí, ktorí sa venujú boju proti šíreniu dezinformácií. Tí sa zaoberajú potieraním koordinovaných snáh o manipuláciu verejnej diskusie aj prácou s príspevkami jednotlivých užívateľov. Spoločnosť udržuje napríklad tím 80 ľudí, ktorí overujú informácie uvedené v používateľských príspevkoch a v prípade ich nepravdivosti k nim sťaží ostatným používateľom prístup, alebo k ním pripojí varovné označenie.

Spoločnosť tiež uviedla, že využíva takzvanú umelú inteligenciu k odstraňovaniu tvrdení o covide-19, ktorú experti predtým označili za nepravdivú. Od začiatku pandémie zmazala 12 miliónov rôznych typov príspevkov, ktoré uvádzali dezinformácie ako o samotnom ochorení, tak o vakcínach.

Šírenie neprávd a rôznych konšpiračných teórií na sociálnych sieťach je v poslednej dobe v USA veľkou témou, po ktorej riešení volajú zástupcovia oboch hlavných politických strán. Kým republikáni na čele s exprezidentom Donaldom Trumpom sa sťažujú predovšetkým na to, že technologické spoločnosti na svojich platformách údajne umlčujú konzervatívne hlasy, demokrati chcú na internetovej giganty uvaliť väčšiu zodpovednosť za obsah, ktorý na nimi prevádzkovanej sieti nahrávajú užívatelia.

Facebook vo svojom príspevku pred rokovaním výboru pre energetiku a obchod Snemovne reprezentantov sumarizuje činnosť, ktorú vyvíja pri boji s dezinformáciami, a zároveň sa dopredu bráni kritike, že niektoré praktiky prehliada v záujme udržania finančného zisku. Ako protiargument uvádza úpravu radenia správ médií z roku 2018, ktorej cieľom bolo posilniť kultivovanú diskusiu o súčasných témach. Podľa firmy po nej klesol priemerný čas strávený na facebooku o päť percent.