Platforma Minúta po minúte prešla aj s pomocou FatChilli redizajnom. V čom je jej úspech?

Platforma Minúta po minúte prešla aj s pomocou FatChilli redizajnom. V čom je jej úspech?

Známa digitálna platforma Denníka N Minúta po minúte (MNT.sk) prešla koncom roka 2021 redizajnom. Technologickým partnerom Denníka N pri tejto zmene bola spoločnosť FatChilli poskytujúca tech-biz služby pre digitálnych vydavateľov. Tá v nasledujúcom texte popisuje, ako zmena prebiehala a v čom je platforma MNT.sk unikátna.

Spolupráca s Denníkom N začala v roku 2020, keď sa FatChilli stalo integračným partnerom Nka pre ich vlastný open-source nástroj na správu predplatného, REMP (Reader's Engagement and Monetization Platform). V roku 2021 sa spolupráca rozšírila aj na redizajn digitálneho produktu MNT.sk.

Zamknúť alebo nezamknúť obsah

Denník N sa hneď od svojho vzniku v roku 2015 rozhodol zamknúť všetok svoj obsah. Aj keď to môže znieť ako riskantný krok, dôvera v ich podporovateľov sa vyplatila a za veľmi krátky čas získali tisíce platiacich predplatiteľov.

Okrem zamknutých článkov ponúkali na svojej domovskej stránke zoznam krátkych správ s názvom „Minúta po minúte“ - prehľad aktuálneho diania na jednom mieste bez toho, aby čitatelia museli odomykať články za paywallom. Vďaka tejto službe sa Nku podarilo naučiť čitateľov navštevovať ich domovskú stránku opakovane počas dňa.


Skutočnosť, že čitateľ mal možnosť vybrať si medzi minimalistickými bezplatnými správami a zamknutými úplnými článkami, nakoniec viedla k zvýšenému záujmu o podrobnejšie informácie, čo zvýšilo počet platiacich predplatiteľov. Čoskoro to boli stovky krátkych správ týždenne a vznikla potreba ich archivovať na samostatnej URL a tiež kategorizovať do tém. Denník N preto vytvoril novú samostatnú stránku “MNT.sk”.

Čo je MNT.sk?

MNT.sk je služba Denníka N pre rýchle a krátke správy, ktoré sú distribuované čitateľom prostredníctvom rôznych platforiem: domovská stránka Denníka N, samostatná stránka MNT.sk, mobilná aplikácia, push notifikácie či newsletter.

Samostatná stránka MNT.sk má dôležitú úlohu, keďže je webovým domovom služby, ale z hľadiska užívateľa nie je najdôležitejšou distribučnou platformou. Tou je widget na domovskej stránke Denníka N. Z hľadiska zapojenia používateľov je najdôležitejšia mobilná aplikácia, ktorá je momentálne jednou z najpoužívanejších spravodajských aplikácií medzi slovenskými čitateľmi.
Takto vyzerá mnt.sk v tmavom režimePrečo je MNT.sk dobrý nápad?

MNT.sk považujeme za dobrý digitálny entry-level product Denníka N na skonvertovanie väčšieho počtu čitateľov na platiacich predplatiteľov (keďže zobrazuje aj prekliky na celé články, ktoré sú za paywallom). Unikátnosť MNT.sk spočíva predovšetkým v obsahu - ponúka nielen exkluzívny obsah Nka, ale aj odkazy na články z iných médií, slovenských aj medzinárodných.

Stratégia nápadu spočívala v tom, že akonáhle si čitatelia vytvoria návyk používať MNT.sk ako primárny zdroj všetkých informácií, zvýši sa šanca, že si budú čítať celé články a kúpia si predplatné.

MNT.sk má v súčasnosti desiatky tisíc užívateľov denne a je suverénne jedným z najlepších digitálnych produktov medzi slovenskými médiami. Zároveň je inšpiráciou pre iné médiá v tom, ako rozmýšľať o krátkych správach a digitálnych produktoch.

Projekt: Redizajn MNT.sk

Prvým podnetom pre redizajn bola potreba integrovať funkciu live vstupov, teda živých prenosov z aktuálnych udalostí. MNT.sk sa používala na niekoľkých rôznych platformách, čo túto úlohu komplikovalo.

Okrem toho, riešenie MNT.sk bolo navrhnuté v roku 2015, widget na domovskej stránke bol z roku 2018 a dokonca mal iný dizajn. MNT.sk sa rokmi menila a riešenia boli čoraz náročnejšie na údržbu, takže s integráciou novej funkcie dávalo zmysel zjednotiť dizajn naprieč všetkými platformami.

Úloha FatChilli ako technologického partnera

Spoločnosť FatChilli bola prizvaná do procesu redizajnu, aby implementovala technológiu, ktorá zjednoduší údržbu služby na všetkých platformách.

Hlavným cieľom bolo ponúknuť technologické riešenie, ktoré bude efektívne, funkčné a zlepší to, ako čitatelia používajú MNT.sk, koľko času strávia na stránke a na jednotlivých správach a tak, aby tieto zmeny nemali negatívny vplyv na konverzie alebo akékoľvek sledované metriky.

Dopad projektu:

1) Zjednodušenie pracovných procesov a skrátenie času potrebného na uverejňovanie krátkych správ na rôznych platformách
2) Vylepšené metriky Core Web Vitals
3) Zvýšené zapojenie čitateľov (reader engagement)
4) Jednotný dizajn služby na všetkých platformách

 „Naším prvoradým cieľom bolo urobiť zmeny tak, aby ich čitatelia prijali bez sťažností,“ hovorí Rado Augustin,  produktový manažér Denníka N.



Najzásadnejšie zmeny v UX boli:

- pridanie nového tlačidla "Čítať ďalej XX slov". Tento nápad bol prvýkrát testovaný na Denníku E a priniesol zvýšené CTR. Preto padlo rozhodnutie použiť rovnakú funkciu aj pre MNT.sk
- možnosť tmavého režimu
- pridanie tagov, kategorizácia správ na rubriky a témy
- integrácia online prenosov, t.j. live blogov z práve prebiehajúcich udalostí

Lepšia výkonnosť webu vďaka Progressive Web App

FatChilli použilo modernú metodiku PWA, čo je riešenie, ktoré odporúčajú každému vydavateľovi, ktorý uvažuje o vývoji mobilnej aplikácie. PWA je webová stránka, ktorá na smart zariadení vyzerá a správa sa ako mobilná aplikácia. Spája tie najlepšie vlastnosti webovej stránky a mobilnej aplikácie. Hlavnými výhodami PWA sú možnosť čítať správy v režime offline a zlepšené Core Web Vitals (rýchlosť načítanie webu, interaktivita a vizuálna stabilita).

Tri kľúčové rady Denníka N, ako rozmýšľať o digitálnom produkte:

Nebojte sa experimentovať

Denník N od začiatku služby MNT.sk uplatňoval prístup neustáleho experimentovania a dolaďovania. Stratégia vznikala „za pochodu“ a reagovala na meniace sa potreby redaktorov aj čitateľov. Pokiaľ ide o funkčnosť aplikácie, často sa vypláca prístup "lepšie hotové ako dokonalé" (Done is better than perfect).

Kvalita obsahu je kľúčová

Aj keď to môže pôsobiť, že vytvoriť takýto produkt je jednoduché, treba si uvedomiť, že MNT.sk je hlavne o obsahu. Úspech služby závisí viac od samotného obsahu ako od použitej technológie. Ak by ste celé riešenie vzali, skopírovali a vložili do inej redakcie, pravdepodobne instantne nezvýšite počet konverzií bez toho, aby ste mali k dispozícií kvalitných redaktorov a pútavý obsah.

Spolupracujte so spoľahlivým technologickým partnerom

Mať zručného a spoľahlivého technologického partnera, ktorý vie, čo robí, a navrhuje rozumné vylepšenia, uľahčuje celý projekt. “Zadali sme FatChilli úlohu a už o mesiac sme dostali návrh webovej stránky, ktorá vyzerala pripravená na spustenie. Keďže sme nemali konkrétny deadline, bolo to veľmi potešujúce,“ uviedol Rado Augustín.