Európska komisia zablokovala plán Bookingu prevziať konkurenčnú eTraveli

Európska komisia zablokovala plán Bookingu prevziať konkurenčnú eTraveli Ilustr. foto: Omediach.com

Európska komisia (EK) vetovala návrh internetovej rezervačnej spoločnosti Booking Holdings prevziať za 1,63 miliardy eur švédskeho rivala zameraného na rezerváciu letov eTraveli. Spojenie by posilnilo dominantné postavenie firmy Booking medzi internetovými cestovnými agentúrami pri hotelových rezerváciách, nápravné opatrenia navrhnuté firmou Booking pritom nie sú dostatočné na vyriešenie týchto obáv, uviedla EK vo svojom dnešnom oznámení.

Booking sa chce proti rozhodnutiu odvolať.

Podľa EK by transakcia posilnila dominantné postavenie firmy Booking medzi internetovými cestovnými agentúrami, teda internetovými platformami, ktoré umožňujú používateľom vyhľadávať a rezervovať hotelové ubytovanie a platiť zaň. To by spôsobilo vyššie náklady hotelom a prípadne aj zákazníkom. Návrh firmy Booking, aby sa zákazníkom, ktorí si budú rezervovať na stránkach letenky zobrazovalo viac možností ubytovania, obavy EK nerozptýlil.

"Z obdržanej spätnej väzby vyplýva, že navrhované nápravné opatrenia neboli dostatočne komplexné a účinné a úplne neodstránili zistené obavy z narušenia hospodárskej súťaže," uviedla komisia.

Spoločnosť Booking je presvedčená, že EK sa mýli ako vo faktoch príkladov, tak v práve platnom pre túto transakciu. Upozornila, že transakcia už bola schválená niekoľkými orgánmi pre hospodársku súťaž, vrátane amerického a britského.

Dohoda bola oznámená v novembri 2021. Spoločnosť eTraveli bola založená v roku 2000 av súčasnosti ju vlastní súkromná investičná firma CVC Capital Partners. Firma ponúka služby vyhľadávania, rezervácie a zaistenia letov prostredníctvom svojich značiek Gotogate a Mytrip.

Booking Holdings vlastní značky Booking.com, Priceline, Agoda, Rentalcars.com, KAYAK a OpenTable. Prevádzkuje internetové stránky zhruba v 40 jazykoch a 200 krajinách.