Fotka utopeného trojročného sýrskeho chlapčeka dojala Európu

Fotka utopeného trojročného sýrskeho chlapčeka dojala Európu Europe says OXI

Sociálne siete a titulné stránky európskych denníkov zaplavili zábery chlapčeka ležiaceho tvárou dole na brehu a tureckého policajta, ktorý ho odnášal.

Na pláži v Turecku našli trojročného Sýrčana, ktorý sa zrejme utopil na ceste do Grécka s ďalšími utečencami.

Chlapec bol identifikovaný ako Ajlan Kurdov a bol zrejme jedným z 12 Sýrčanov, ktorí zomreli, keď sa v stredu potopili dva člny, na ktorých Sýrčania mierili do Grécka. Podľa tureckých zdrojov bolo na jednom člne šesť ľudí. Potopil sa hneď po výstupe z tureckého Akyarlar, odkiaľ mal prekonať päťkilometrovú trasu na grécky ostrov Kos. Utopili sa štyri jeho pasažieri - žena a tri deti, napísala turecká agentúra Dogan. Dvaja ľudia sa zachránili, pretože sa im podarilo doplávať späť na breh v záchranných vestách.

Maličká obeť ľudskej katastrofy, písal na titulnej stránke britský denník The Daily Mail s fotografiou dieťaťa. Šokujúce, krutá realita európskej utečenecké krízy, nazval svoj článok The Guardian - so snímkou Turka s chlapcom v náručí. Talianska La Repubblica fotografiu doplnila textom Fotografia, ktorá otrasie svetom.

"Ak tento pôsobivý snímok tela mŕtveho sýrskeho dieťaťa vyplaveného na pláž nezmení prístup Európy k utečencom, čo teda?" napísal k obrázku britský The Independent. "Čo je veľa, to je veľa. Tieto snímky sú desivé. Sú prebudením, ktoré David Cameron potrebuje," povedal Independentu vodca britských liberálnych demokratov Tim Farron s poukazom na politiku premiéra Camerona.

Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Taliansko tlačí na prehodnotenie európskych azylových pravidiel a spravodlivejšie delenie sa o utečencov v európskej dvadsaťosmičke. EÚ pôvodne navrhovala kvóty na prijatie utečencov, avšak krajiny sa dohodli na prijímanie utečencov iba na základe dobrovoľnosti. O téme budú znovu rokovať cez víkend ministri zahraničia EÚ v Luxemburgu.

His name was Aylan. He was 3 years old. He drowned at sea with his parents and his 5 year old brother, Galip. They fled...

Posted by Europe says OXI on 2. september 2015