Päť príkladov, ako si dopriať digitálny detox

Päť príkladov, ako si dopriať digitálny detox ilustr. foto: Gemius

V čím ďalej tým viac predigitalizovanom svete ľudia často cítia potrebu odpojiť sa od internetu a zabezpečiť si kľud. Spravodajský server Worldcrunch prináša príklady, ako si ľudia vo svete dokázali dopriať tzv. digitálny detox.

NEMECKO – detoxová večera

Pred Vianocami prišiel nemecký telekomunikačný gigant Deutsche Telekom s výzvou, aby si zákazníci dopriali detoxové sviatky, kedy si rodina sadne okolo stola a všetci budú mať vypnuté alebo schované mobilné telefóny, tablety, laptopy aj televíziu. V rámci tohto trendu Deutsche Telekom apeloval na svojich zamestnancov, aby obmedzili online aktivitu, a prestali po večeroch, cez víkendy aj v ďalších voľných dňoch odosielať služobné e-maily.

ŠVAJČIARSKO - detoxové neskoré raňajky

Obyvatelia Ženevy dostali v minulom roku možnosť zúčastniť sa detoxových neskorých raňajok, ktoré zorganizovala miestna organizácia Made with Love. Konali sa v reštaurácii, ktorá nemá WiFi pripojenie. K raňajkám hrala živá hudba, deti sa mohli hrať v improvizovaných jasliach a škôlke a k dispozícii bol strážený salónik, kam si mohli hostia odložiť mobilný telefón a ďalšie technické zariadenia. Ak niekto z hostí siahol po mobile, dočkal sa od organizátorov hravého varovania, že je "závislák", a výzvy, aby dodržiaval pravidlá. Cieľom organizácie Made with Love bolo obyvateľov viac stmeliť a dostať ich preč od rušivých vplyvov moderných technológií.

BIELORUSKO - Zablokujte web

Ak hľadáte nepriestrelný, hoci trocha radikálny spôsob, ako obmedziť svoje užívanie internetu, potom v Bielorusku narodený americký spisovateľ a prednášajúci Jevgenij Morozov má možno tú správnu odpoveď. Morozov sa vo svojich prednáškach aj písaní špecializuje na nebezpečenstvo moderných technológií a v minulosti o nich prednášal na Stanfordskej, či Georgetownskej univerzite. Aby mohol stráviť viac času písaním a čítaním, kúpil si laptop s ľahko vybrateľnou WiFi kartou, aby mimo domova nemohol surfovať po internete. Zároveň má doma káblové pripojenie, kúpil si tiež sejf s kombinovaným zámkom a časovačom, takže do neho môže zamknúť svoj router a telefón na tak dlhú dobu, ako chce zostať offline. Pre tých, ktorí by ho chceli napodobniť, odporúča dovnútra sejfu zamknúť aj skrutkovače, aby človek neprepadol netrpezlivosti a túžbe predný panel sejfu jednoducho odskrutkovať.

USA – aplikáciami proti internetu

Môže sa zdať kontraproduktívne sťahovať si aplikácie, aby sa človek prinútil odstrihnúť od internetu, avšak aplikácia firmy Freedom zo severokarolínského Durhame dokazuje, že by to mohlo fungovať. Jej aplikácia - dostupná pre Mac, Windows, Android a iOS - umožňuje používateľom zablokovať si prístup na konkrétne internetové stránky, alebo si úplne odrezať prístup na internet. Verzia, ktorú je možné stiahnuť si zdarma, ponúka len blokovanie jedného zariadenia - teda inteligentného telefónu, tabletu alebo laptopu - a piatich internetových stránok. Freedom ponúka aj platené balíčky s neobmedzenými možnosťami blokovania. Podobné služby ponúkajú aj ďalšie spoločnosti a firmy. Napríklad nová aplikácia pre iPhony nazvaná Moment po stiahnutí sa majiteľa spýta na jeho limity používania, a potom zmizne. Objaví sa len vo chvíli, kedy užívateľ vlastné nastavené limity prekročí.

TALIANSKO - horské závetrie

Pohorie Dolomity v severnom Taliansku bolo dlho obľúbenou destináciou pre turistov túžiacich po čerstvom horskom vzduchu a úniku od rušného mestského života. A údolie Mis, ktoré je bránou do Dolomitov v severovýchodnej oblasti Veneto, sa miestne úrady rozhodli propagovať ako miesto digitálneho detoxu v prostredí malebných jazier, vodopádov a hôr. Miestna obchodná komora vybrala niekoľko "detoxových prechádzok" pre turistov, ktorí sa chcú odstrihnúť od internetu a len šplhať po vrcholkoch a kaňonoch údolia.