Pozor, ak sťahujete hru Pokémon Go. Môže obsahovať vírusy

Pozor, ak sťahujete hru Pokémon Go. Môže obsahovať vírusy Reprofoto: Pokemon Go

Neoficiálna verzia populárnej hry Pokémon Go pre smartphony môže obsahovať nebezpečné malware, teda počítačové vírusy alebo tzv. Trójske kone.

 

 

V dnešnej tlačovej správe na to upozornila izraelská firma Check Point Software Technologies zameraná na internetovú bezpečnosť.

Hra Pokémon Go, ktorá prepája virtuálny svet s realitou a umožňuje na reálnych miestach prostredníctvom mobilných telefónov chytať postavičky Pokémonov, zatiaľ v oficiálnej verzii vyšla iba v piatich krajinách. Na Slovensku je možné stiahnuť neoficiálnu.
"Originálna hru je zatiaľ možné stiahnuť na Google Play a Apple App Store iba v USA, Austrálii, Novom Zélande, v Nemecku alebo v Británii," uviedol David Řeháček, bezpečnostný odborník zo spoločnosti Check Point Software Technologies. Rozšírenie na ďalšie krajiny sa však pripravuje.

"Mnoho ľudí preto aplikáciu sťahuje a inštaluje z neoficiálnych zdrojov a presne na to čakajú aj kyberzločinci, ktorí sa snažia k hre pribaliť aj malware. Užívateľ si tak síce užíva hranie, ale škodlivý kód na pozadí môže kradnúť citlivé dáta alebo užívateľa špehovať," uviedla ďalej v tlačovej správe firma, ktorá sa venuje bezpečnosti v kyberpriestore. Na internete zároveň umiestnila video, v ktorom demonštruje, akým spôsobom sa škodlivý program môže do mobilného telefónu pri inštalácii neovereného obsahu dostať.