K Čaputovej ide bývalý moderátor O 5 minút 12, známy komentátor aj aktivista

K Čaputovej ide bývalý moderátor O 5 minút 12, známy komentátor aj aktivista Foto: FB Z. Čaputová

Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová dnes oznámila prvé mená ľudí z jej tímu, ktorý s ňou prídu do prezidentského paláca.

 

Je medzi nimi bývalý moderátor o 5 minút 12 Martin Štrižinec ale aj komentátor Trendu Marián Leško.


„Veľmi si vážim, že moju ponuku na poradcu pre vnútornú politiku prijal Marián Leško, človek, ktorý pozná slovenskú politiku tak dobre, ako málokto. Teším sa, že mojím hovorcom sa rozhodol stať Martin Strižinec, moderátor a novinár s bohatými skúsenosťami v mediálnej oblasti,“ oznámila Čaputová.

Tretím človekom, ktorého dnes predstavila, je Juraj Rizman, s ktorým pracovala vo VIA IURIS, v prezidentskej kancelárii bude mať na starosti tému životného prostredia a občianskej spoločnosti.

Foto: FB Z. Čaputová

Marián Leško, ktorý bude poradcom pre vnútornú politiku, doposiaľ pracoval ako politický komentátor.
Leško začínal v roku 1982 ako redaktorom týždenníka vydávaného Ústredným výborom Komunistickej strany Slovenska Nové slovo. V roku 1992 pracoval pre denník Pravda, potom krátko pre denník Práca. V roku 1994 kandidoval na spoločnej kandidátke predvolebnej ľavicovo orientovanej koalície štyroch politických strán Spoločná voľba. Od roku 1996 bol politickým komentátorom denníka SME, spolupracoval s Markízou pri tvorbe politických diskusných relácií, účinkoval v relácii Sedem s.r.o.. Naposledy pôsobil v týždenníku TREND a v nadácii Zastavme korupciu.

Martin Strižinec bude hovorcom.
Od roku 2001 pôsobil v Rádiu Expres, od roku 2009 v televízii TA3 a od roku 2013 v RTVS. Moderoval spravodajské a publicistické relácie, takmer 5 rokov najsledovanejšiu politickú diskusiu O 5 minút 12. V súčasnosti pôsobí ako doktorand na Katedre žurnalistiky FiF UK.

Juraj Rizman bude poradcom pre životné prostredie a občiansku spoločnosť.
Rizman je environmentalista a dlhoročný predstaviteľ organizácie Greenpeace v SR. Podieľal sa na viacerých ochranárskych kampaniach, napr. proti plánovanej ťažbe zlata a uránu, či za prijatie zákona o starých environmentálnych záťažiach. Od roku 2012 je členom Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie.

Postupne vám takto v najbližších týždňoch predstavím aj ďalšie mená pre moje prioritné oblasti, vrátane zástupcov a zástupkýň menšín, dodala.