Odloženie olympijských hier zasiahne stovky sponzorov, v hre sú miliardy

Odloženie olympijských hier zasiahne stovky sponzorov, v hre sú miliardy Reprofoto youtube Olympic

Kvôli odkladu olympijských hier v Tokiu z tohtoročného leta na budúci rok musí svoje plány pre túto najväčšiu marketingovú akciu prehodnotiť stovky spoločností z celého sveta.

 

Najviac ale tento krok dopadne na 66 japonských sponzorov, napísala agentúra Bloomberg. Organizátori sa totiž v geste národnej hrdosti opreli o domáce značky, ako je pivovar Asahi Group Holdings či výrobcu obuvi, športových potrieb a športového oblečenia Asics. Japonské podniky do olympijských hier investovali 3,3 miliardy dolárov, čo je trojnásobok predchádzajúceho rekordného domáceho vkladu.

"Táto (investície) nezahŕňa partnerstvo s (japonskými spoločnosťami) Toyota, Bridgestone a Panasonic a ich príspevky do programu hlavných sponzorov," upozornil John Coates z Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Napríklad najväčšia japonská investičná banka a maklérska spoločnosť Nomura Holdings sa chcela podľa jej hovorcu zviditeľniť pred potenciálnymi klientmi a motivovať svojich zamestnancov. Teraz bola ale na ostrove Hokkaidó zrušená veľká akcia spojená s olympijskými hrami i aprílová kampaň v obchodných domoch. Manažéri Nomury sa mali dokonca zúčastniť štafety s olympijským ohňom.

Pivovar Asahi mal zase v pláne počas hier propagovať svoj ležiak Super Dry, z ktorého sa snaží urobiť medzinárodnú prémiovú značku. Dostal právo predávať nápoj všade, kde sa mali hry konať. Hoci väčšina plánov sa len odloží o rok, práca marketérov môže sčasti prísť navnivoč, napísala agentúra Bloomberg. Spoločnosti produkty, ktoré prichystali pri príležitosti olympijských hier, uvedú na trh tak ako tak, avšak s menšou okázalosťou.

Odloženie hier dopadne aj na veľkú japonskú reklamnú spoločnosť Dentsu Group, ktorá sponzorstva sprostredkovala. Podnik čakal, že mu vďaka hrám narastú tržby o 200 miliárd jenov (1,5 miliardy eur), ale to je teraz podľa analytikov banky Citigroup ohrozené. Odklad prináša veľkým reklamným spoločnostiam aj pozitíva. Hry budú môcť propagovať v čase, keď už ľudia nebudú obmedzení karanténnymi opatreniami, dodáva Bloomberg.

Japonský výrobca pneumatík Bridgestone okrem iného dodal pneumatiky pre olympijské autobusy a chystal sa pre hry opláštiť novú sadu bicyklov.

Bridgestone si tiež prenajal priestor, kde chcel organizovať akcie a predvádzať svoje produkty. Podobne robí väčšina z veľkých sponzorov a už do podobných projektov vložili obrovské sumy, uviedol marketér Rick Burton, ktorý na olympijských hrách v Pekingu pred 12 rokmi propagoval americký tím.

Toyota za desaťročné hlavné sponzorstvo zaplatila 200 miliárd jenov, píšu japonská médiá. Pre tokijskej hry automobilka navrhla nový model vozidla taxislužby a do premiestňovania ľudí chcela zapojiť elektrické vozidlá, autobus na palivové články a trajekt.

Väčšina globálnych partnerov olympijských hier má uzatvorené dlhodobé dohody, ktoré trvajú mnoho olympijských cyklov. Spoločnosti platia miliardy dolárov, aby sa ich značka a produkty dostali na oči 7,8 milióna držiteľov lístkov a ďalším viac ako štyrom miliardám divákov, ktorí hry sledujú v televízii či online.