Film Barbie zvýšil záujem o Barbie bábiky a ružové oblečenie aj o stovky percent

Film Barbie zvýšil záujem o Barbie bábiky a ružové oblečenie aj o stovky percent Foto: Warner Bros. Pictures

 Americký film Barbie, ktorý minulý týždeň vstúpil do tuzemských kín, zvýšil záujem o hračky Barbie, ako sú bábiky alebo autíčka a kone. Nárast dosahuje desiatok až stoviek percent, vyplýva z ankety medzi predajcami. Napríklad podľa hovorcu e-shopu Mall.cz Jakuba Charváta spustenie počítačovej hry Hogwarts Legacy v tomto roku vyvolal zvýšený záujem o produkty inšpirované kúzelníckym svetom Harryho Pottera.

 

"Úspech ale majú dlhodobo aj licencie ako Ľadové kráľovstvo, Star Wars, ktorých motívy možno nájsť naozaj naprieč sortimentom, od školských potrieb po obliečky," povedal ČTK Charvát. Predaje tovaru od značky Barbie podľa neho minulý týždeň v porovnaní s tým predchádzajúcim narástli o 53 percent. E-shop ponúka aj zberateľské kusy bábik Barbie a doplnkov, vyplýva z informácií na webe.

Hračkárstvo Bambule mesačne predajú stovky kusov bábik Barbie. K obľúbeným patria tie, ktoré sa vyfarbia až po ponorení do horúcej vody alebo morské panny a princezné. Na odbyt idú v súvislosti s novo uvedeným filmom aj bábiky hercov Margot Robbie a Ryana Goslinga. "Dá sa povedať, že ide o zberateľské kúsky," povedala ČTK marketingová riaditeľka hračkárstva Bambule Jana Krčková.

Na trhu možno nájsť aj Barbie bábiky v štýle hasičiek, astronautiek alebo Barbie s Downovým syndrómom, uviedla Krčková. Napríklad Barbie na invalidnom vozíčku podľa hovorkyne e-shopu Alza.cz Elišky Čeřovské patria k tým, ktoré sa predávajú dobre. "Tento model predstavuje dôležitý krok smerom k zastúpeniu rozmanitosti a inkluzivity vo svete hračiek," myslí si. Doplnila, že je dopyt po Barbie sortimente až osemkrát vyšší ako bol pred premiérou.

"Ak sa zameriame na celkový trh hračiek, najúspešnejšou značkou sú stavebnice Lego," povedala ďalej Čeřovská. Hračky z filmov a rozprávok podľa nej na Alge majú svoju špeciálnu kategóriu. Záujem o Barbie bábiky na internetovom porovnávači Heureka.cz v poslednom týždni stúpol o 38 percent. "Zvýšil sa aj pri doplnkoch pre bábiky, ako sú napríklad autá, oblečenie, stoličky a podobne. Tu evidujeme 15-percentný rast," povedala hovorkyňa Lucie Dlouhá.

Ružové oblečenie a doplnky patria na e-shope Zalando.cz v uplynulých týždňoch k tým najpredávanejším. Niektoré značky trendu využili a v ružovej farbe predstavili úplne nové produkty. "Hoci občas pozorujeme, že niektoré filmy a seriály zvyšujú záujem po určitých módnych kategóriách, tentoraz sa jedná o ešte väčší nárast záujmu po motíve súvisiacom s filmom," povedali ČTK zástupcovia firmy.