Putinov hovorca má vraj podozrivo drahé hodinky

Putinov hovorca má vraj podozrivo drahé hodinky Twitter rusnovosti.ru

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov sa pri víkendovej svadbe v Soči blysol nielen nevestou, niekdajšou olympijskou víťazkou, ale aj hodinkami za niekoľko desiatok miliónov rubľov, ktoré upútali pozornosť opozičného predáka Alexeja Navalného. "Nezákonné obohacovanie je zločin," odkázal ten do Kremľa.

"Viete si predstaviť, že Peskov neje a nepije, ale len si kupuje hodinky? Neviem, a teda zase máme čo do činenia s nezákonným obohacovaním," napísal Navalnyj. Jeho podozrenie sa opiera o skutočnosť, že Peskov vlastní aj ďalšie hodinky, ktorých cena prevyšuje ročný príjem kremeľského hovorcauvo výške deviatich miliónov rubľov (asi 100 tisíc eur).

Peskov by mal tretinu svojich príjmov odovzdávať predchádzajúcej manželke ako alimenty a ako štátny úradník nesmie prijímať darčeky drahšie ako 3000 rubľov (100 eur).

Peskov sa bráni, že drahé hodinky boli svadobným darom od novomanželky Tatiany Navkovej. "Sotva snáď darček manželky svojmu mužovi či manžela svojej žene môže nejako súvisieť s protikorupčnou činnosťou (Navalného)," povedal pred novinármi. Vraj ide len o osobný útok Navalného. Na svadbu si predsa darovanej hodiny nemohol nevziať. "Nech sa nikto nehnevá, ale všetko je to naša osobná vec," povedal. Navková tvrdí, že si na hodinky zarobila tvrdou prácou cez celé leto - až do svadby tancovala hlavnú rolu v muzikáli na ľade - a že hodinky vraj neboli až tak drahé, ako sa píše na internete.

Podľa opozičného politika sa Peskov s hodinkami údajne darovanými vo svadobný deň objavil prinajmenšom už pred tromi mesiacmi. A jeho nová manželka si ani ako šampiónka v tancoch na ľade sotva môže dovoliť darček za 37 miliónov rubľov, keď si v televízii pred mesiacom sťažovala, že nemá na zloženky za komunálne služby.

"Smie mať štátny úradník takú zbierku hodiniek? Je to etické v Rusku, kde 23 percent občanov je chudobných a 17 percent žije pod oficiálnou hranicou chudoby?" pýta sa opozičný politik. A Peskovi pripomenul, že podľa nových pravidiel pre úradníkov by mal dar drahšie než 3000 rubľov ohlásiť a odovzdať do úschovy, odkiaľ si ho smie odkúpiť. Za trhovú cenu.

Ruská elita býva posadnutá drahými hodinkami. Nielen oligarchovia, ale aj ruskí úradníci a politici nosia na rukách miliónová imanie, na ktoré by si bežný občan sotva kedy našetril.

Pred rokmi sa kvôli hodinkám dostal na titulky aj Vladimir Putin. Najprv obdaroval vlastnými hodinkami syna pastiera na Sibíri.