Islamský štát zmenil taktiku propagandy: Od ukazovania vrážd prechádza k pestovaniu melónov

Islamský štát zmenil taktiku propagandy: Od ukazovania vrážd prechádza k pestovaniu melónov Reprofoto Aljazzera

Propagandistická mašinéria organizácie Islamský štát (IS) zmenila taktiku vo vlastnej prezentácii. Namiesto brutálneho násilia sa snaží ukazovať život na území, ktoré ovláda v Sýrii a Iraku. Tvrdí to britská nadácia Quilliam, ktorá sa zaoberá štúdiom extrémizmu.

Skupina jej pracovníkov vedená Charliem Winterom študovala všetky mediálne výstupy IS od polovice júla do polovice augusta. Na internete bolo za toto obdobie zachytené 1146 textov, fotografií, videí a audiozáznamov. "Ich ľudia pracujú bez oddychu vo dne i v noci od západnej Afriky po Afganistan, aby šírili značku kalifátu," povedal Winter.

IS vyhlásil kalifát v severnej Sýrii a Iraku minulý rok. Podľa BBC má 40 mediálnych pracovísk. Väčšinu materiálov publikuje v arabčine, ale časť sa prekladá do angličtiny alebo aj do iných jazykov. "IS ukazuje život v kalifáte - od nosenia závojov a mučeníctva po pestovanie melónov. Jeho propagandisti budujú obraz utópie," povedal Winter.

Nadácie Quilliam rozdelila zverejnené výstupy do šiestich rôznych tém a zistila, že viac ako 50 percent z nich sa týkalo občianskeho života. Ide o snímky a správy o bežne fungujúcej spoločnosti. Necelých 40 percent správ sa venovalo situácii na bojisku a ani nie desať percent témam, v ktorých bola IS prezentovaná ako obeť nespravodlivosti. Len zlomok bol venovaný informáciám o vraždení, nábore nových členov.

Winter tvrdí, že IS chce dokázať, že je schopná zabezpečiť spravovanie ovládnutého územia. Ukazuje to na príkladoch fungujúcich služieb a ekonomiky.

IS pôvodne vytvoril množstvo webových adries a účtov na sociálnych sieťach, keďže poskytovatelia ich začali blokovať, vytvoril systém kľúčov a vyhľadávačov, cez ktoré sa dá k jeho materiálom dostať.