Islamisti zverejnili videá s uneseným Talianom a japonským novinárom

Islamisti zverejnili videá s uneseným Talianom a japonským novinárom Ilustr.reprofoto youtube

Bližšie nespresnená islamistická skupina zverejnila videonahrávky s talianskym a japonským rukojemníkom, ktorí sú údajne zadržiavaní v Sýrii.

 

Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na organizáciu SITE, ktorá monitoruje činnosť extrémistov.

Japonský novinár Dzumpei Jasuda a Talian Alessandro Sandrini sa objavujú na dvoch rôznych videozáznamoch, ktoré sa ale navzájom veľmi podobajú. Obaja muži na nich kľačia pred múrom a majú na sebe oranžové kombinézy. Vedľa nich stoja ozbrojenci celí v čiernom a s kuklou na hlave.

Jasuda o sebe na 20 sekundovom videu tvrdí, že je Kórejčan, ale hovorí japonsky. Uvádza, že nahrávka vznikla 25. júla. Novinár sa sťažuje, že je vo veľmi zlej situácii, a prosí o čo najrýchlejšiu záchranu.

Japonská vláda dnes podľa agentúry AP oznámila, že vyvíja maximálne úsilie, aby Japonca zrejme zadržiavaného radikálmi v Sýrii oslobodila. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga na tlačovej konferencii vyjadril presvedčenie, že muž z videonahrávky je skutočne japonský novinár na voľnej nohe Jasuda. Bližšie podrobnosti o krokoch japonských úradov na záchranu reportéra odmietol povedať.

Sandrini uvádza iný dátum vzniku videa, 19. júla. Hovorí, že je to jeho posledná žiadosť o oslobodenie smerovaná talianskej vláde.

Taliansky rukojemník bol podľa správ talianskych médií unesený v Turecku v októbri 2016 a následne prevezený do Sýrie. Údajne pochádza z Brescie, má okolo 32 rokov, píše agentúra AFP.

Jasudu zrejme uniesli bojovníci sýrskej odnože teroristickej siete al-Kájda, frontu An-Nusrat, na severe Sýrie v roku 2015. V uplynulom roku sa objavilo na internete niekoľko videonahrávok, na ktorých bol pravdepodobne Jasuda zachytený ako rukojemník, uviedla agentúra AP.

Jasuda začal pôsobiť ako reportér na Blízkom východe krátko po roku 2000. V roku 2004 bol spoločne s ďalšími tromi Japoncami zajatý v Iraku, ale bol prepustený, keď jeho oslobodenie dohodli s únoscami islamskí duchovní.

Do Sýrie sa naposledy vybral v júni 2015, aby informoval o svojom novinárskom kolegovi Kendžim Gotoovi, ktorý bol unesený a zabitý teroristami z organizácie Islamský štát.