Hovorca už nie je hovorcom: robil si žarty z pochlebovania šéfovi

Hovorca už nie je hovorcom: robil si žarty z pochlebovania šéfovi TwitterZbroja

 

 

Hovorca poľského ministerstva športu a turistiky Bartosz Zbroja odstúpil utorok z funkcie. V noci si totiž na Twitteri robil žarty z pochlebovania šéfovi vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawovi Kaczyńskému. Ten sa po víťazstve svojho zoskupenia v minuloročných voľbách stal najdôležitejším hráčom v poľskej politike, hoci oficiálne nevykonáva žiadnu verejnú funkciu.

"Noví priatelia okolo trónu. Som zvedavý, koľko ich je kvôli ideám (...)," poznamenal Zbroja k odovzdávaniu ceny časopisu Wprost pre Kaczyńského čoby "Človeka roka 2015". A tiež vypísal anketu, kto z priateľov trónu je najlepšie pripravený vkĺznuť do istého telesného otvoru.

"Ospravedlňujem sa za svoje nezodpovedné a nešťastné správanie. Odstupujem z funkcie hovorcu," oznámil o niekoľko hodín neskôr. Ironické tweety aj s anketou na svojom účte na Twitteri ponechal.

Ministerstvo sa k prípadu nevyjadrilo. Niektorí užívatelia sociálnych sietí to považujú za chybu: vraj ešte mohol zverejniť výsledky ankety o najslizkejšieho karieristu. Ďalší zasa vyjadrujú bývalému hovorcovi uznanie za talent stručne vystihnúť podstatu veci aj odvahu siahajúcu až k sebazničeniu.

Bartosz Zbroja pôsobil ako hovorca len pár týždňov, od 5. januára, pripomenula televízia TVN 24.

Týždenník Wprost odovzdanie ceny Kaczyńskému odôvodnil tým, že predseda PiS "má dnes vplyv, o akom poľskí politici posledných 27 rokov mohli len snívať" a "ako vodca politického tábora, ktorý získal všetkú moc v krajine, môže rozhodovať o smerovaní domácej a zahraničnej politiky."