Babiš si kupuje už aj rádiá

Babiš si kupuje už aj rádiá Foto: Radio Impuls

Mediálne panstvo Andreja Babiša sa rozširuje. Podnikateľ a politik chce vytvoriť veľkú mediálnu skupinu, ktorú bude riadiť jeho nový mediálny tím.

 

 

Skupina Agrofert podnikateľa a politika Andreja Babiša v pondelok 25. novembra uzavrela zmluvu o budúcej zmluve na kúpu spoločnosti LONDA, ktorá v Čechách prevádzkuje celoštátne rádio IMPULS a pražskú stanicu RockZone 105,9. Aby bol obchod dokončený, čaká sa na schválenie Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže a súhlas Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie.

„Táto transakcia znamená pre Agrofert po nedávnej akvizícii mediálnej skupiny MAFRA ďalší významný krok v budovaní mediálne divízie," napísala spoločnosť v tlačovej správe.

Babiš v oblasti médií podniká od roku 2012. Len pár mesiacov po tom, ako sa stal vydavateľom denníkov Mladá fronta DNES a Lidové noviny: Oba denníky opustili doterajší šéfredaktori aj niekoľkí významní redaktori. Babiš cez svoju spoločnosť ovláda aj denník METRO, týždenník 5plus2. V tomto roku kúpil aj Ecopress, vydavateľvo Hospodárskych novín. Zároveň prevádzkuje niekoľko internetových portálov, napríklad iDNES.cz , lidovky.cz , AAAPOPTÁVKA.CZ, a tiež televíznu stanicu Óčko.

 

V súčasnosti sa chystá vo svojich podnikateľských aktivitách stiahnuť do úzadia. So stranou ANO sa dostal do českého parlamentu a má vplyv na zostavenie českej vlády. V svojom prehlásení tvrdí, že médiá nakupuje ako finančnú investíciu. "Investujeme do najúspešnejších médií, ktorých hodnota z veľkej časti stojí na kvalite zamestnancov," povedal Babiš, ktorý dúfa, že a mu podarí mediálne portfólio rozširovať. V pláne má do piatich rokov vybudovať silnú mediálnu skupinu. V nej sa nechce priamo angažovať. "Spoločne s prebiehajúcim prevzatím spoločností preto pripravujem tím ľudí, mediálnych odborníkov, ktorí budú tento investičný projekt riadiť." Predstaviť ho chce na začiatku budúceho roku.