Lasicu, Satinského a Filipa vrátia do rádia

Lasicu, Satinského a Filipa vrátia do rádia Foto: archív STV

Dnes začalo vysielať špeciálne rádio Pyramída.

Pri príležitosti 90-tého výročia spustenia rozhlasového vysielania a 60-tého výročia spustenia televízneho vysielania nahradí v RTVS programovú službu Rádio Klasika vysielanie Rádia Pyramída. Prvé rozhlasové vysielanie sa v slovenskom éteri ozvalo 3. augusta 1926.
„Internetové Rádio Pyramída bude počas celého roka poslucháčom ponúkať to najlepšie, čo v priebehu uplynulých desaťročí rozhlasoví profesionáli vytvorili," hovorí riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Vincent Štofaník.

V publicistickom bloku poslucháči napríklad nájdu relácie Na modrej vlne, Pozor Zákruta!, Rádiomaják, Vec verejná, Rádiovíkend a ďalšie.

Do vysielania sa vráti Maratón, Humorikon, Apropos, Pod pyramídou ako aj ostatné nedeľné zábavníky, nahrávky z rozhlasových. Osobnosti ako Stanislav Štepka, Milan Markovič, Milan Lasica a Július Satinský či Jaroslav Filip patria k tým, s ktorými sa poslucháči v humoristickej časti vysielania Rádia Pyramída budú stretávať najčastejšie.

Do vysielania Rádia Pyramída budú zaradené aj exkluzívne koncerty klasickej hudby v podaní svetových orchestrov a sólistov z archívu EBÚ. Za dramaturgiu vysielania bude zodpovedať Ľuboš Machaj, hlasom, ktorý bude poslucháčov celým programom sprevádzať, bude Ľuboš Černák.

V rozhlasovom archíve sa objavila aj neobyčajná nahrávka z roku 1938. Je na nej zachovaný približne 20 minútový záznam komédie Ferka Urbánka Ratkovský poštár. Je unikátna najmä pre svoju obrovskú historickú hodnotu – zaznamenáva totiž dobu, keď sa rozhlasové hry vysielali naživo.

Rádio Pyramída je šírené digitálne, poslucháči vysielanie novej programovej služby nájdu vo svojich počítačoch, mobiloch a tabletoch, ale aj v rámci satelitného vysielania.