Rosnefť vysúdila odškodnenie od novinárov

Moskovský arbitrážny súd len čiastočne uspokojil žalobu pološtátneho ropného koncernu Rosnefť proti spoločnosti RBK, predstavujúceho jedno z mála nezávislých médií v súčasnom Rusku. RBK má za "poškodenie podnikateľskej povesti" koncernu na svojom webe a v televízii zaplatiť 390.000 rubľov (6000 eur), namiesto 3,179 miliardy rubľov (18 miliónov), ktoré Rosnefť požadovala.

"O tom, či sa odvoláme, rozhodneme po tom, čo uvidíme znenie rozsudku," povedal novinárom právny zástupca RBK. Rosnefť sa nevyjadrila.

Skôr právnik Rosneft na súde uviedol, že sa firma domáha od RBK len 0,49 percenta hodnoty svojej podnikateľskej povesti. Advokát jedného zo žalovaných novinárov oponoval, že na odškodnenie by jeho klient potreboval 30.000 mesačných platov.

Dôvodom sporu sa stala poznámka v aprílovom článku o chystanej privatizácii časti Rosneft, že šéf koncernu a jeden z najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina Igor "Sečin požiadal vládu, aby ochránila Rosnefť pred (britským ropným koncernom) BP" tým, že miesto na burze radšej predá balík akcií ázijským partnerom. V tej dobe štát vlastnil takmer 70 percent akcií koncernu, necelých 20 percent patrilo BP.

Sečin v poslednej dobe uspel v sérii sporov s médiami, napríklad časopisom Forbes, denníkmi Komsomoľskaja pravda, Novaja gazeta či Vedomosti, ktoré mu pripisovali vlastníctva luxusných nehnuteľnosti či jachty. V týchto prípadoch ale žiadal iba ospravedlnenie a vymazanie príslušného tvrdenia z internetu.