Herec vyhral súd a za ohováranie dostane odškodné

Austrálsky herec Geoffrey Rush vyhral súdny spor s vydavateľstvom Nationwide News. Sudca Rush, známemu z divadla a ocenenému Oscarom za výkon vo filme Žiara, prisúdil za ohováranie ohľadom sexuálneho obťažovania odškodné 850.000 dolárov. Kauza sa týkala informácií vytlačených predvlani v dvoch článkoch v denníku The Daily Telegraph, ktorý vychádza v Sydney a ktorý patrí vydavateľstvu Nationwide News.

Herečka Eryn Jean Norvill vlani Rusha obvinila, že ju obchytkával, keď spoločne účinkovali v divadelnej inscenácii Kráľ Lear v rokoch 2015 až 2016. Články o tom zverejnil novinár Jonathan Moran.

Podľa súdu tieto články vyvolali dojem, že Rush je perverzný sexuálny predátor, ktorý sa v divadle dopustil sexuálneho útoku.

Sudca austrálskeho federálneho súdu Michael Wigney dospel k záveru, že ani vydavateľstvo Nationwide News, ani novinár Jonathan Moran nedokázali, že informácie obsiahnuté v oboch článkoch boli pravdivé. Norvillovú označil za nedôveryhodnú svedkyňou so sklonom k ​​"preháňaniu". Jej výpoveď podľa neho nebola dôveryhodná a odporovala tvrdeniu ďalších členov divadelnej spoločnosti, s ktorou vystupovala.

"Išlo o mimoriadne nezodpovedný typ žurnalistiky najhoršieho razenia," povedal k Moranovej práci sudca.

Rushovo súdne konanie začalo vlani. Sudca Wigney dospel k záveru, že si The Daily Telegraph a Moran pred zverejnením článkov fakty dostatočne neoverili. "Je to smutný a nešťastný prípad," povedal sudca. Bolo by podľa neho pre všetkých lepšie, keby sa vec riešila mimo súdne konanie za ohováranie.

Rush sa v Austrálii venoval hlavne divadelnému herectvu a k filmu sa dostal až po svojej štyridsiatke. Film Žiara z roku 1996 ho preslávil, známy je aj z filmu Kráľova reč z roku 2010.