Polícia zverejnila portrét podozrivého z vraždy novinára

Polícia zverejnila portrét podozrivého z vraždy novinára Reprofoto youtube/A. Tarakanov

Ukrajinská polícia dnes zverejnila portrét muža podozrivého z vraždy ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka, ktorého v utorok v Kyjeve zastrelil neznámy páchateľ.

 

Aktualizácia: Ruský novinár Babčenko žije, jeho vraždu zinscenovali

Pôvodný článok:

Podľa portrétu je podozrivým muž so sivou briadkou, vo veku 40 až 45 rokov, vysoký 175 až 180 centimetrov. Mal na sebe baseballovú čiapku, bundu a rifle.

Foto: FB Vyacheslav Abroskin

Zavraždený reportér sa okrem iného venoval témam ruského nacionalizmu a xenofóbie a kritizoval Vladimíra Putina.

Pred vyhrážkami smrťou sa Babčenko minulý rok vo februári uchýlil do cudziny. Do júla žil v Prahe, potom krátko v Izraeli. V Kyjeve sa usídlil minulý rok v auguste a podieľal sa na vysielaní televízie ATR pre krymských Tatárov na anektovanom Kryme.

Ukrajinský premiér Hrojsman na facebooku vyzval na potrestanie vraždy opozičného novinára. "Som presvedčený, že ruská totalitná mašinéria mu (Babčenkovi) neodpustila čestnosť a zásadovosť. Bol to skutočný priateľ Ukrajiny, ktorý svetu hovoril pravdu o ruskej agresii," napísal.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes odmietol, že za vraždou stojí Moskva. Podľa Lavrova sú tieto obvinenia pokračovaním protiruskej kampane. "V Kyjeve sa včera (v utorok) stala ďalšia tragédia. Arkadij Babčenko bol zabitý, zastrelený vo vchode do vlastného domova, a predseda ukrajinskej vlády hneď vyhlasuje, že to urobila ruská tajná služba. Vyšetrovanie ešte nezačalo, ale teraz určite začne. Štýl, ktorý udávajú autori tohto spôsobu vedenia medzinárodných záležitostí, je veľmi smutný," povedal Lavrov. "Ale, ako vidíte, mnohí sa ho chytajú, najmä tí, ktorí, ako naši ukrajinskí susedia, sa tešia úplnej beztrestnosti zo strany svojich západných patrónov," dodal.

Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin považuje za predčasné robiť závery, kto stojí za vraždou novinára. "Avšak obdobné prípady nás vedú k úvahám, že Rusko využíva aj iné druhy taktiky k destabilizácii Ukrajiny, najmä pácha teroristické útoky, podvratnú činnosť a politické vraždy," povedal minister pri rokovaní Bezpečnostnej rady OSN.

Babčenko svojho času pôsobil ako vojnový spravodajca v Donbase na východe Ukrajiny a podľa šéfredaktora denníka Moskovskij komsomolec podporoval stanoviská ukrajinských úradov voči Rusku ohľadom konfliktu v Donbase, anexie Krymu či zostrelenia letu MH17 nad východnej Ukrajinou.

Bývalý ruský opozičný poslanec Ilja Ponomarjov, ktorý žije v kyjevskom exile, vyjadril obavy, že čoskoro môžu nasledovať ďalšie vraždy politických utečencov z Ruska. "Bojím sa, že to nie je posledná vražda," napísal Ponomarjov na facebooku.

V posledných dňoch vraj počul fámy o troch možných vraždách na zákazku, ktorých obeťami by sa mali stať ruskí opozičníci žijúci v emigrácii. Je presvedčený, že nájomných zabijakov regrutujú z radov separatistov v Donbase na východe Ukrajiny a že tam by sa malo pátrať aj po Babčenkovom vrahovi.