Ruský novinár Babčenko žije, jeho vraždu zinscenovali

Ruský novinár Babčenko žije, jeho vraždu zinscenovali Reprofoto youtube/A. Tarakanov

Ruský opozičný novinár Arkadij Babčenko, o ktorého vražde v utorok informovali médiá aj úrady na Ukrajine, žije.

 

Ukrajinská tajná služba SBU sa o plánovanom útoku, ktorý podľa nej nariadila ruská tajná služba, vedela a v rámci špeciálne operácie jej zabránila. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil šéf SBU, píšu ukrajinská médiá. Novinár Babčenko v priamom prenose poďakoval ukrajinským úradom, že mu zachránili život.

O zinscenovaní vraždy vraj nevedela ani novinárová manželka, ktorá Babčenka našla v kaluži krvi. 

"Zvlášť sa ospravedlňujem svojej žene. Je mi to ľúto, ale nebola iná možnosť. Operácia sa pripravovala dva mesiace. Ja som sa to dozvedel pred mesiacom. Výsledkom operácie bolo zadržanie jednej osoby," vyhlásil Babčenko, keď sa nečakane objavil uprostred tlačovej konferencie ukrajinských tajných služieb.

Babčenka pritom v utorok našla pri vchode do svojho kyjevského bytu práve jeho manželka. Mal byť niekoľkokrát zastrelený do chrbta a zomrieť cestou do nemocnice. Ako poznamenala BBC, bližšie podrobnosti o tom, ako presne bola vražda zinscenovaná, zatiaľ neboli známe.

Viac: V Kyjeve bol dnes strelou do chrbta zavraždený ruský novinár Babčenko, žil aj v Prahe

Babčenko sa roky venuje témam ruského nacionalizmu a xenofóbie a kritizoval Vladimíra Putina.

Informáciu o úmrtí včera priniesol ukrajinský server Obozrevatel a ďalšie médiá, podľa ktorých bol Babčenko niekoľkokrát zastrelený do chrbta na prahu svojho kyjevského bytu a zomrel v sanitke cestou do nemocnice. Polícia smrť ruského novinára potvrdila s tým, že útok oznámila Babčenkova manželka, ktorá svojho muža našla v kaluži krvi.

Babčenko pôsobil v Rusku ako novinár a spisovateľ, zaoberal sa hlavne armádou. Podľa dostupných informácií pôsobil ako vojnový spravodajca pri rusko-gruzínskom konflikte v lete 2008. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Vojnové umenie) a bol údajne považovaný za špičku vo svojom odbore.

V roku 2012 bol Babčenko stíhaný za výzvy na organizovanie nepovolených demonštrácií. O štyri roky neskôr vzbudil v Rusku vlnu pobúrenia svojím výrokom na adresu armádneho súboru Alexandrovci, ktorí zahynuli pri leteckej katastrofe nad Čiernym morom. Jeho slová o tom, že si žiadne zľutovanie nezaslúžia, vyvolalo výzvy k ďalšiemu trestnému stíhaniu a odobratiu občianstva.

Pred vyhrážkami smrťou sa Babčenko vlani vo februári uchýlil do cudziny. Do júla podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy žil v Prahe, potom krátko v Izraeli. V Kyjeve sa usídlil vlani v auguste a podieľal sa na vysielaní televízie ATR pre krymských Tatárov na anektovanom Kryme.