Saudský kráľ a korunný princ kondolovali synovi Chášukdžího

Saudský kráľ a korunný princ kondolovali synovi Chášukdžího Foto: FB DCH

Saudskoarabský kráľ Salmán a korunný princ Muhammad bin Salmán vyjadrili sústrasť synovi zavraždeného novinára Džamala Chášukdžího.

 

Oznámila to dnes saudskoarabská agentúra SPA, podľa ktorej Chášukdžího syn Salah poďakoval. Širšej rodine kondoloval tiež saudskoarabský minister zahraničia Ádil Džubajrá, ktorý v sobotu priznal, že Chášukdží bol zabitý, a označil to za tragédiu a veľký omyl.

Novinár bol naposledy videný 2. októbra, kedy odišiel na saudskoarabský konzulát v Istanbule.

Turecko od začiatku tvrdilo, že bol Chášukdží na konzuláte zavraždený. Prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že pri svojom utorkovom prejave v parlamente prípad detailne osvetlí. Jeho kancelária dnes uviedla, že sa Erdogan a americký prezident Donald Trump v telefonickom rozhovore zhodli, že prípad je nutné podrobne vysvetliť.

Turecká tlač píše, že Chášukdžího turecká snúbenica Hatice Cengizová je na príkaz úradu istanbulského guvernéra teraz pod policajnou ochranou.

Denník Hürriyet s odkazom na saudskoarabský zdroj dnes napísal, že komando, ktoré bolo 2. októbra na konzuláte, Chášukdžího "škrtilo sedem až osem minút". Telo potom údajne vyviezli z konzulátu a odovzdali "miestnemu spolupracovníkovi" v istanbulskej štvrti Sultanahmet. Polícia teraz pátra po mužovi, ktorý podľa denníka Habertürk sa snažil mŕtveho nie rýchlo pochovať, ale telo "zničiť".

Forenzný expert Mesut Demirbilek denníku Hürriyet oznámil, že v podobných prípadoch sa vrahovia väčšinou snažia mŕtvolu zakopať v zalesnených miestach alebo hodiť do mora. "Ak bolo telo rozrezané a potom vhodené do mora, bude ťažšie ho nájsť," povedal Demirbilek.