MIMORIADNA SPRÁVA: NAKA zadržala Dobroslava Trnku (VIDEO)

MIMORIADNA SPRÁVA: NAKA  zadržala Dobroslava Trnku (VIDEO) Reprofoto Cez čiaru

"Príslušníci NAKA zadržali D.T. v súvislosti s trestným činom zneužívanie právomoci verejného činiteľa a obvinila ho. Keď to bude možné, poskytneme viac informácií neskôr," informovala vo štvrtok ráno polícia na facebooku a zároveň zverejnila fotku a video z pred domu bývalého generálneho prokurátora.

Dobroslav Trnka medzi rokmi 1999 - 2004 pôsobil ako námestník generálneho prokurátora SR, vo februári 2004 bol zvolený do funkcie generálneho prokurátora SR. Ide už o druhé obvinenie Trnku. To prvé sa týkalo kauzy Gorila, teraz ide podľa informácií Denníka N o kauzu Lemikon a o video, ktoré nahral v Trnkovej kancelárii Marian Kočner.

NAKA vyšetrovala nahrávku, ktorá sa objavila na konci minulého roka, na ktorej sa generálny prokurátor Dobroslav Trnka a bývalý minister financii Smeru Ján Počiatek smejú na korupcii najvyšších vládnych predstaviteľov. „V uvedenej veci je vedené trestné konanie, pričom v súčasnej dobe bude vykonávané znalecké dokazovanie z fonoskopie a mechaniky. Až po zabezpečení výsledkov všetkých znaleckých skúmaní a vykonaní ďalších procesných úkonov bude vydané meritórne rozhodnutie,“ vyhlásilo vtedy policajné prezídium.

Odporúčame aj: Zuzana Čaputová zverejnila stanovisko k zadržaniu Trnku

Nahrávka je urobenú skrytou kamerou, na ktorej postava s bruchom a hlasom Mariána Kočnera najprv ukazuje v priestoroch generálnej prokuratúry ako sa nahrávka zapína a vypína. A potom vidieť už rozhovor medzi bývalým ministrom financií Počiatkom, ktorý na videu prosí Trnku o krytie v kauze Lemikon, v ktorej Slovensko prišlo o zhruba 13 miliónov eur, a pri ktorej sa generálny prokurátor správal ako poskok Smeru.

„Ja poviem, že jediná možnosť bola prijatie novely, aby bolo jasné, že nebolo nič možné urobiť, len to zaplatiť,“ hovorí Trnka a pýta sa Počiatka, či má nejakých svojich novinárov, s ktorými by to mohol riešiť. Počiatek odpovedá, že nemá. Trnka odvetí, že „mám troch-štyroch redaktorov, s ktorými môžem debatovať“.
Rozhovor vyznieva ako rozhovor dvoch vekslákov, plný vulgarizmov, pre ktorých je korupcia na najvyšších miestach zábava.

Video bolo urobené šperkovnicou, ktorú do kancelárie nainštaloval Marian Kočner. V stredu o skrytej kamere na Špecializovanom trestnom súde vypovedal Peter Tóth. Hovoril o tom, ako ho Kočner požiadal o takéto nahrávacie zariadenie a on mu ho zaobstaral.

Denník N a Investigatívne centrum Jána Kuciaka zverejnili aj nahrávku z roku 2014, ktorú vyšetrovatelia našli u Kočnera, na ktorej je zachytený rozhovor, ako Kočner vulgárne nadáva Trnkovi a vyčíta mu, že sa pokúsil vydierať Jaroslava Haščáka s nahrávkou Gorily, ktorú si uňho Kočner nechal.