OKS vyzvala Čižnára, aby postavil Trnku mimo službu

14.10.2019 11:06 | Tlačové správy | TS OKS

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič sa dnes obrátil na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s výzvou, aby okamžite pozastavil výkon prokurátorskej funkcie Dobroslavovi Trnkovi.

Petrovič svoju výzvu odôvodnil dnes zverejnenými informáciami o nahrávke rozhovoru medzi Dobroslavom Trnkom a trestne stíhaným Marianom Kočnerom. Zo zverejnených informácií vyplýva dôvodné podozrenie, že sa obaja mohli dopustiť viacerých trestných činov.

Prvýkrát sa informácia o nahrávke rozhovoru medzi D. Trnkom a M. Kočnerom objavila v januári tohto roku. Predseda OKS a poslanec NR SR (klub SaS) Ondrej Dostál podal dňa 8. januára 2019 trestné oznámenie pre podozrenie, že v súvislosti s uvedenými informáciami mohlo prísť k spáchaniu trestného činu Zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 Trestného zákona alebo niektorého z trestných činov korupcie, najmä trestného činu Prijímania úplatku podľa § 328 TZ, Podplácania podľa § 332 TZ alebo Nepriamej korupcie podľa § 336. Na základe tohto trestného oznámenia začalo trestné stíhanie.

„Dovoľujem si obrátiť sa na Vás s otázkou, ako je možné, že doteraz nebol D. Trnkovi pozastavený výkon prokurátorskej funkcie, a zároveň Vás vyzvať, aby ste tak bezodkladne urobili,“ uviedol vo svojej výzve Juraj Petrovič. Pripomenul, že podľa § 13 ods. 1 zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry „Prokurátorovi možno dočasne pozastaviť výkon jeho funkcie až do právoplatného skončenia trestného konania alebo disciplinárneho konania, ak je

a) trestne stíhaný pre úmyselný trestný čin,

c) disciplinárne stíhaný pre skutok, za ktorý môže byť zbavený funkcie prokurátora.“

Aj v prípade, že D. Trnka zatiaľ nie je v súvislosti s vyššie uvedenými informáciami trestne stíhaný, sú podľa Petroviča dané dôvody pre disciplinárne konanie voči nemu, a teda ej pre jeho postavenie mimo služby.

„V prípade, že sú zverejnené informácie o rozhovore medzi D. Trnkom a M. Kočnerom pravdivé, je možné v prípade D. Trnku hovoriť o zavinenom porušovaní povinností prokurátora a správaní prokurátora, ktoré vzbudzuje oprávnené pochybnosti o jeho svedomitosti a nestrannosti pri rozhodovaní, ktoré sú kvalifikované ako disciplinárne previnenie podľa § 188 ods. 1 písm. a) a b) zákona o prokurátoroch, a teda existuje dôvod na začatie disciplinárneho stíhania voči D. Trnkovi,“ uzavrel podpredseda OKS Juraj Petrovič.

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda?

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

SodaStream ďakuje za 30 rokov slobody emotívnym videom a špeciálnymi fľašami (VIDEO)

Výrobca prístrojov na domácu perlivú vodu SodaStream si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomína limitovanou edíciou fliaš so symbolmi Novembra 1989 pripravenou špeciálne pre slovenský a český trh.

Aký skutočne bol Ernest Hemingway?

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Zomrel režisér trezorového filmu Všetci dobrí rodáci (VIDEO)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. ČTK to z poverenia rodiny oznámil Vítězslav Tichý. Potvrdil to tiež hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťske divadlo to tiež uviedlo na svojom facebooku.

České televízie pripravujú k 30. výročiu revolúcie špeciálne relácie (VIDEO)

České televizní stanice připravují na neděli k 30. výročí začátku sametové revoluce speciální vysílání nebo pořady. Česká televize bude mít několik venkovních studií v centru Prahy.

Magio TV prináša viacero noviniek

Telekom vylepšuje svoju televíznu ponuku: prináša nové kanály v Magio TV, aj filmové a seriálové novinky vo videopožičovni Magio Kino. Zároveň vylepšuje aplikáciu Magio GO, ktorá je dostupná už aj pre Smart TV a prináša nové zaradenie Magio GO TV Box.

Po protestoch Poľska zmení Netflix film o strážcovi v tábore smrti (VIDEO)

Americká spoločnosť Netflix po protestoch Poľska zmení v dokumentárnom filme Diabol od vedľa mapy, v ktorých boli nacistické vyhladzovacie tábory zakreslené na súčasných poľských hraniciach.

Rádio Expres si Nežnú revolúciu pripomenie sériou špeciálnych rozhovorov

V nedeľu 17.novembra dopoludnia odvysiela Expres sedem jedinečných rozhovorov, ktoré pripravili redaktori spravodajstva s priamymi účastníkmi revolúcie, športovcami, hercami a pamätníkmi.

Markíza bude mať špeciálne Na telo aj dokument k 17. novembru (VIDEO)

Televízia Markíza nakrútila pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pôvodný dokument s názvom NEŽNÁ 30 - CESTA K SLOBODE. Odvysiela ho v nedeľu, 17. novembra 2019, so začiatkom o 20:30.