OKS vyzvala Čižnára, aby postavil Trnku mimo službu

14.10.2019 11:06 | Tlačové správy | TS OKS

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič sa dnes obrátil na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s výzvou, aby okamžite pozastavil výkon prokurátorskej funkcie Dobroslavovi Trnkovi.

Petrovič svoju výzvu odôvodnil dnes zverejnenými informáciami o nahrávke rozhovoru medzi Dobroslavom Trnkom a trestne stíhaným Marianom Kočnerom. Zo zverejnených informácií vyplýva dôvodné podozrenie, že sa obaja mohli dopustiť viacerých trestných činov.

Prvýkrát sa informácia o nahrávke rozhovoru medzi D. Trnkom a M. Kočnerom objavila v januári tohto roku. Predseda OKS a poslanec NR SR (klub SaS) Ondrej Dostál podal dňa 8. januára 2019 trestné oznámenie pre podozrenie, že v súvislosti s uvedenými informáciami mohlo prísť k spáchaniu trestného činu Zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 Trestného zákona alebo niektorého z trestných činov korupcie, najmä trestného činu Prijímania úplatku podľa § 328 TZ, Podplácania podľa § 332 TZ alebo Nepriamej korupcie podľa § 336. Na základe tohto trestného oznámenia začalo trestné stíhanie.

„Dovoľujem si obrátiť sa na Vás s otázkou, ako je možné, že doteraz nebol D. Trnkovi pozastavený výkon prokurátorskej funkcie, a zároveň Vás vyzvať, aby ste tak bezodkladne urobili,“ uviedol vo svojej výzve Juraj Petrovič. Pripomenul, že podľa § 13 ods. 1 zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry „Prokurátorovi možno dočasne pozastaviť výkon jeho funkcie až do právoplatného skončenia trestného konania alebo disciplinárneho konania, ak je

a) trestne stíhaný pre úmyselný trestný čin,

c) disciplinárne stíhaný pre skutok, za ktorý môže byť zbavený funkcie prokurátora.“

Aj v prípade, že D. Trnka zatiaľ nie je v súvislosti s vyššie uvedenými informáciami trestne stíhaný, sú podľa Petroviča dané dôvody pre disciplinárne konanie voči nemu, a teda ej pre jeho postavenie mimo služby.

„V prípade, že sú zverejnené informácie o rozhovore medzi D. Trnkom a M. Kočnerom pravdivé, je možné v prípade D. Trnku hovoriť o zavinenom porušovaní povinností prokurátora a správaní prokurátora, ktoré vzbudzuje oprávnené pochybnosti o jeho svedomitosti a nestrannosti pri rozhodovaní, ktoré sú kvalifikované ako disciplinárne previnenie podľa § 188 ods. 1 písm. a) a b) zákona o prokurátoroch, a teda existuje dôvod na začatie disciplinárneho stíhania voči D. Trnkovi,“ uzavrel podpredseda OKS Juraj Petrovič.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.

Novým hovorcom SaS je bývalý redaktor Parlamentných listov

Strana Sloboda a solidarita má nového hovorcu.

Výzva osobností parlamentu a vláde: Nedopustíme okliešťovanie ľudských práv a základných demokratických hodnôt

Mnohí verejní činitelia a činiteľky už roky dávajú najavo, že ľudské práva ani svoje zodpovednosti v tejto oblasti neberú vážne. Nedávno väčšina poslancov a poslankýň NR SR s jasne prejaveným dešpektom k ľudským právam odmietla zobrať na vedomie správu verejnej ochrankyne práv, v ktorej informovala o nedostatkoch a potrebe ich nápravy. Hoci „nezobratie na vedomie“ nemá zásadnejšiu právnu relevanciu, odhaľuje podstatnú skutočnosť: porušovanie ústavou garantovaných práv a slobôd pre väčšinu poslancov a poslankýň nič neznamená.