Súd v kauze vraždy Kuciaka povedal, že Threema je zákonná

Súd v kauze vraždy Kuciaka povedal, že Threema je zákonná Reprofoto TA3

Dnes v stredu pokračuje súdne pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na programe sú výpovede obžalovaných a členov komanda, ktoré sledovalo pre Kočnera novinárov - Peter Tóth, Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak..

Na začiatku pojednávania predsedníčka senátu Ružena Sabová povedala, že senát po porade nespochybňuje zákonnosť získania dôkazu vyjadrenú analýzou, ktorú poskytol Europol. Ide o zaistenú komunikáciu Kočnera cez Threemu, no zatiaľ sa z nich čítať nebude. „Súd dospel k záveru, že tento dôkaz je v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a rady z 11. mája 2016,“ povedala podľa Denníka N Sabová.

„Prílohou tohto dôkazu je extrahovaný súbor v tejto forme (vytiahla z obálky externé disky), jedná sa o externé disky. Pokiaľ sa jedná o samotnú analýzu, digitálno-forenznú správu, konkrétne tá, na ktorú bolo poukazované v súvislosti s návrhom na vykonanie dôkazu poskytla výsledok skúmania celkovo osem telefónnych prístrojov s tým, že boli extrahované dáta na externý disk. Súd nemá pochybnosti o zákonnosti získaného dôkazu,“ povedala predsedníčka senátu.
Komunikáciu z aplikácie Threema zaistili z telefónu Kočnera, ktorý polícii odovzdal bývalý novinár a príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, ktorý je v prípade v postavení svedka.

Podľa predsedníčky senátu na základe požiadavky šéfa tímu z dešifrovaného súboru bola spracovaná kompletná komunikácia vo formáte Excel. „Súd dospel k záveru, že v tomto štádiu konania o vykonaní dôkazu nerozhoduje a bude pokračovať v naplánovaných úkonoch trestného konania s tým, že pokiaľ bude potrebné po eventuálnom dokazovaní takéhoto dôkazu vypočuť obvinených, súd opätovne pristúpi k výsluchom obžalovaných,” dodala.