Stanovisko: SAV a rektori viacerých univerzít žiadajú vyvodiť konzekvencie za plagiátorstvo Foto: FB Petra Krištúfková

24.06.2020 12:34 | Tlač |

Združenie V7 a SAV odsudzujú zľahčovanie plagiátorstva. Zverejnili k tomu nasledujúce stanovisko:

Plagiátorstvo je parazitovaním na akademickom systéme. Zástupcovia Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) sa dištancujú od akýchkoľvek plagiátorských praktík a odsudzujú vyjadrenia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Borisa Kollára, ktoré sa snažia problém plagiátorstva bagatelizovať.

Tvrdenie, že každý študent si svoje štúdium zľahčuje, je urážkou tisícov študentov, ktorí v týchto dňoch na našich univerzitách obhajujú svoje poctivo napísané kvalifikačné práce. Zároveň dehonestuje prácu školiteľov, ktorí sa snažia svojich študentov viesť k postupnému osvojovaniu si základných princípov vedy; oponentov, ktorí trávia hodiny podrobným štúdiom prác a písaním posudkov; a komisií, ktoré komplexne posudzujú spôsobilosť študentov.

Akademický titul nemá byť ozdobou, ktorou si politici či podnikatelia zvyšujú svoj sociálny status. Mal by byť výsledkom poctivej výskumníckej práce. Mal by byť deklaráciou odhodlania zasvätiť svoj život disciplinovanému mysleniu. Mal by byť znakom ochoty uprednostniť poctivé rozlišovanie empiricky overiteľných faktov od poloprávd, hoaxov či konšpirácií.

Plagiátorstvo je problém starý rovnako ako akadémia samotná, a vyskytuje sa aj na tých najkvalitnejších svetových univerzitách. Najlepším spôsobom ako plagiátorstvo minimalizovať je dôsledné a trpezlivé vysvetľovanie princípov akademickej práce. Spolu s tým potrebujeme zaujímať nekompromisný prístup k presadzovaniu akademickej etiky už na úrovni seminárnych prác a študentov viesť tak, aby písanie kvalifikačných prác nebolo len formalitou.

V7 a SAV týmto deklarujú odhodlanie ďalej zlepšovať interné procesy s cieľom predchádzať plagiátorstvu. Zároveň vyzývame politikov, ktorí sa plagiátorstva dopustili, aby problém nezľahčovali, a vyvodili príslušné konzekvencie.

Signatári:

Miroslav Fikar, rektor STU
Klaudia Halászová, rektorka SPU
Jozef Jandačka, rektor ŽU
Stanislav Kmeť, rektor TUKE
Jana Mojžišová, rektorka UVLF
Pavol Sovák, rektor UPJŠ
Pavol Šajgalík, predseda SAV
Marek Števček, rektor UK

Hlavné Správy RTVS sa v čase krízy menia na teleshoping

V čase, keď sa neustále zvyšujú počty nakazených na COVID-19, na Slovensku dochádza k odhaľovaniu korupcie za milióny, v putách končia sudcovia a ľudia veria stále viac konšpiráciám, v RTVS to vyzerá ako keby ich spravodajský tím sedel na inej planéte, niekde uprostred uhorkovej sezóny, všetci sú šťastní, zdraví, zamestnaní, v politike sa nič nedeje – jednoducho nie je čím zaplátať priestor vo večerných hlavných správach a tak sa vyrábajú trvalky - reportáže, ktorými sa pláta priestor.

Navaľného prepustili z nemocnice, zverejnil status o tom, čím prešiel a čo bude robiť (FOTO)

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného prepustili v utorok z berlínskej nemocnice.

Aké to je byť nevidiacim a nakupovať, si vyskúšal youtuber Malý Mišo (VIDEO)

„Nákupný asistent“ je ucelený koncept spoločnosti BILLA, ktorý pomáha nevidiacim a slabozrakým ľuďom nakúpiť si pohodlne a bez stresu. Projekt funguje vo vybraných predajniach po celom Slovensku a v rámci verejnej zbierky „Biela pastelka 2020“ si ho vyskúšal aj youtuber Malý Mišo.

V Turecku vyšetrujú podozrivé úmrtie novinára českého pôvodu

Turecká polícia vyšetruje úmrtie amerického novinára a filmára Andreho Vltcheka (57), ktorý zomrel v utorok ráno v Turecku počas cesty autom do Istanbulu.

Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov

Členka vedenia francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týždeň opustiť svoj domov kvôli vyhrážkam, ktoré polícia považovala za závažné.

Michal Havran už nie je obvinený za článok: Pošlite Kuffu do cirkusu

Publicista Michal Havran už nie je obvinený za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel v júni 2018 v denníku SME. Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho.

Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur

České vydavateľstvo Economia sľúbilo vznikajúcemu nezávislému maďarskému spravodajskému webu Telex.hu dar vo výške 200.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.