Stanovisko: SAV a rektori viacerých univerzít žiadajú vyvodiť konzekvencie za plagiátorstvo Foto: FB Petra Krištúfková

24.06.2020 12:34 | Tlač |

Združenie V7 a SAV odsudzujú zľahčovanie plagiátorstva. Zverejnili k tomu nasledujúce stanovisko:

Plagiátorstvo je parazitovaním na akademickom systéme. Zástupcovia Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) sa dištancujú od akýchkoľvek plagiátorských praktík a odsudzujú vyjadrenia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Borisa Kollára, ktoré sa snažia problém plagiátorstva bagatelizovať.

Tvrdenie, že každý študent si svoje štúdium zľahčuje, je urážkou tisícov študentov, ktorí v týchto dňoch na našich univerzitách obhajujú svoje poctivo napísané kvalifikačné práce. Zároveň dehonestuje prácu školiteľov, ktorí sa snažia svojich študentov viesť k postupnému osvojovaniu si základných princípov vedy; oponentov, ktorí trávia hodiny podrobným štúdiom prác a písaním posudkov; a komisií, ktoré komplexne posudzujú spôsobilosť študentov.

Akademický titul nemá byť ozdobou, ktorou si politici či podnikatelia zvyšujú svoj sociálny status. Mal by byť výsledkom poctivej výskumníckej práce. Mal by byť deklaráciou odhodlania zasvätiť svoj život disciplinovanému mysleniu. Mal by byť znakom ochoty uprednostniť poctivé rozlišovanie empiricky overiteľných faktov od poloprávd, hoaxov či konšpirácií.

Plagiátorstvo je problém starý rovnako ako akadémia samotná, a vyskytuje sa aj na tých najkvalitnejších svetových univerzitách. Najlepším spôsobom ako plagiátorstvo minimalizovať je dôsledné a trpezlivé vysvetľovanie princípov akademickej práce. Spolu s tým potrebujeme zaujímať nekompromisný prístup k presadzovaniu akademickej etiky už na úrovni seminárnych prác a študentov viesť tak, aby písanie kvalifikačných prác nebolo len formalitou.

V7 a SAV týmto deklarujú odhodlanie ďalej zlepšovať interné procesy s cieľom predchádzať plagiátorstvu. Zároveň vyzývame politikov, ktorí sa plagiátorstva dopustili, aby problém nezľahčovali, a vyvodili príslušné konzekvencie.

Signatári:

Miroslav Fikar, rektor STU
Klaudia Halászová, rektorka SPU
Jozef Jandačka, rektor ŽU
Stanislav Kmeť, rektor TUKE
Jana Mojžišová, rektorka UVLF
Pavol Sovák, rektor UPJŠ
Pavol Šajgalík, predseda SAV
Marek Števček, rektor UK

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

Bývalý redaktor Trendu sa vyjadruje za ministerstvo školstva

Tomáš Nejedlý, ktorý patril medzi skupinu redaktorov, s ktorými vydavateľstvo News and Media Holding počas pandémie koronavírusu ukončilo spoluprácu, už pracuje na ministerstve školstva.

RTVS si uctí osobnosť Ennia Morriconeho v televíznom vysielaní (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel v Ríme taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, ktorý vytvoril stovky filmových melódií. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie dnes o 20:30 na Jednotke filmom Vtedy na Západe a o 23:30 na Dvojke v relácii Anjeli strážni Ennia Morriconeho.

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.

Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO

Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

Kampaň Nebuď pirát so Sajfom od O2 získala ocenenie v celosvetovej PR súťaži (VIDEO)

Na celosvetovej súťaži PR projektov SABRE Awards získala spoločnosť O2 Slovakia ocenenie v kategórii Telekomunikácie za kampaň Nebuď pirát, v rámci ktorej operátor poukazuje na nebezpečenstvo používania mobilných telefónov za volantom a mladých vodičov zároveň motivuje k ich zodpovednému využívaniu.