Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva

Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva Youtube Starostové a nezávislí

Bývalý prorektor Univerzity Karlovej v Prahe Martin Kovář sa podľa etickej komisie Filozofickej fakulty UK dopustil plagiátorstva. Na rokovaní akademického senátu Filozofickej fakulty UK to uviedla členka komisie Olga Lomová.

 

Kovář podľa etickej komisie opísal rozsiahle pasáže v niekoľkých svojich textoch, ktoré publikoval v období približne 20 posledných rokov, povedala Lomová. Pri posudzovaní jeho práce podľa nej komisia využila aj posudkov zahraničných expertov. Spôsob, akým Kovář svoje publikácie pripravoval, označila komisia za neprijateľný a neospravedlniteľný. Bývalý prorektor, ktorý je autorov viacerých kníh o histórii,  preto podľa jej stanoviska získal neoprávnene svoje tituly dekana a profesora. Rozhodnutie o ich udelení by sa tak dalo napadnúť, dodala Lomová.

Na možné opisovanie Kovařa upozornili začiatkom minulého decembra traja doktoranti s tým, že jeho texty vykazujú zhody s prácou anglicky píšuceho historika Barryho Cowarda. Kovář, ktorý 15 rokov viedol na fakulte Ústav svetových dejín, podobnosti v textoch zdôvodnil tým, že sa danej téme venuje len niekoľko relevantných historikov.

V súvislosti s prípadom Kovář v decembri rezignoval na funkciu prorektora a ku koncu roka odišiel z fakulty. Na pojednávaní fakultného akademického senátu dnes nebol, k veci sa nechcel vyjadrovať. "Pán profesor Kovář nebude do skončenia prešetrenie celej veci všetkými orgánmi UK poskytovať ďalšie komentáre," povedal ČTK mediálny zástupca UK Martin Ayrer.

Kauzou sa zaoberá tiež univerzitnú etická komisia. Svoje stanovisko zatiaľ nezverejnila.

Kauza vyvolala ešte pred rozhodnutím fakultnej komisie odborný spor o tom, ako posudzovať prípadné plagiáty. Dvaja významní českí historici, Robert Kvaček a Jaroslav Pánek, totiž na žiadosť rektora Univerzity Karlovej Tomáša Zimu vypracovali posudky, podľa ktorých sa Kovář plagiátorstva nedopustil. Pripustili však, že mohol výraznejšie formulovať väzbu svojho textu na anglickú literatúru. Proti ich vyjadreniu sa ohradilo niekoľko desiatok iných historikov. Vo vyhlásení uviedli, že bez ohľadu na výsledné posúdenie prípadu môže takýto postoj ohroziť princípy českej historickej vedy, pretože vyvracia nevyhnutnosť dodržiavania základných pravidiel vedeckej práce.