Očakáva sa verdikt v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Očakáva sa verdikt v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Reprofoto RTVS/aktuality.sk

Po augustovom odročení pojednávania vo štvrtok možno padne verdikt nad tromi zvyšnými obžalovanými v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej bola zastrelená aj jeho priateľka Martina Kušnírová.

Prokuratúra ale na poslednú chvíľu a už po ukončení hlavnej časti pojednávania predložila súdu podľa médií nový dôkaz.

Podrobnosti: Vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka nečakane presunuli

Pre trojicu obžalovaných, medzi ktorými sú podľa prokuratúry objednávateľ, sprostredkovateľka Kuciakovej vraždy, ako aj vrahov pomocník, žiada obžaloba zhodne 25 rokov väzenia. Všetci traja, Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó vinu popierajú a obhajcovia navrhujú ich oslobodenie. Ďalší dvaja pôvodne obvinení v prípade, vrátane strelca, vinu priznali a boli súdení samostatne.

Podľa Denníka N prokurátor v pondelok predložil súdu nový dôkaz, ktorý sa týka analýzy dát z mobilného telefónu Zsuzsovej. Ak by súd rozhodol, že je potrebné dokazovanie doplniť, znamenalo by to obnovenie hlavnej časti pojednávania, po ktorej by znovu nasledovali záverečné reči prokurátora, obžalovaných či ich obhajcov.

Kočner si podľa obžaloby objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť, čo mohlo Kočnerovi prekaziť vstup do politiky. Podľa právneho zástupcu Kuciakovej rodiny Kočnera usvedčuje séria nepriamych dôkazov.

Prokurátor tvrdil, že Zsuzsová za finančnú odmenu prevzala od Kočnera objednávku na novinárovu vraždu a oslovila Zoltána Andruskóa, ktorý po zadržaní s políciou spolupracoval a vlani pristúpil na trest väzenia 15 rokov. Andruško na súde tvrdil, že na Kočnerov pokyn sprostredkoval Kuciakovu vraždu medzi Zsuzsovou a ďalším obžalovaným Tomášom Szabóm. Ten podľa obžaloby spolupracoval so svojím bratrancom a bývalým vojakom Miroslavom Marčekom, ktorý v úvode procesu v januári pred súdom vyhlásil, že zastrelil novinára aj jeho priateľku a predtým tiež podnikateľov Petra Molnára. Za to bol Marček v apríli zatiaľ neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Lúpežná vražda Molnára z roku 2016, na ktorej sa podľa obžaloby podieľal tiež Szabó, je súčasťou obžaloby v Kuciakovom prípadu.