Vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka nečakane presunuli

Vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka nečakane presunuli Reprofoto Facebook Na pranieri

Viac ako pol roka od začatia najsledovanejšieho procesu v novodobých dejinách Slovenska má súd v stredu vyniesť rozsudky nad trojicou obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Aktualizácia o 17:40: Špecializovaný trestný súd v utorok popoludní avizovaný termín nečakane zrušil. „Predsedníčka senátu JUDr. Sabová zrušila termín zajtrajšieho hlavného pojednávania z dôvodu nutnosti pokračovania v porade senátu o pripravovanom rozsudku. Termín nového hlavného pojednávania je určený na 3. septembra 2020,“ informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Pre obžalovaných, medzi ktorými sú podľa prokuratúry objednávateľ a sprostredkovateľka Kuciakovej vraždy, ako aj vrahov pomocník, žiada obžaloba zhodne 25 rokov väzenia. Všetci traja, Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó, vinu popierajú a obhajcovia navrhujú ich oslobodenie.

Kočner je obžalovaný z toho, že si objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť, čo mohlo Kočnerovi prekaziť vstup do politiky. Vrah zastrelil Kuciaka a Kušnírovú 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači neďaleko Trnavy; polícia tela našla o štyri dni neskôr na základe upozornenia od príbuzných.

K sprostredkovaniu Kuciakovej vraždy sa už skôr priznal Zoltán Andruskó, ktorý s políciou pri vyšetrovaní spolupracoval a vlani pristúpil na trest 15 rokov väzenia. Po začatí procesu tento rok v januári ďalší z obžalovaných Miroslav Marček pred súdom priznal, že to bol on, kto zastrelil novinára aj jeho priateľku a predtým tiež jedného podnikateľa. Za to bol tento bývalý vojak zatiaľ neprávoplatnev apríli odsúdený na 23 rokov väzenia.

"Chcela by som sa obžalovaných opýtať, prečo si dovolili siahnuť na život našich detí. Rovnako majú deti. Kto im dal právo pre ich špinavé peniaze a praktiky toto urobiť?" uviedla v úvode končiaceho procesu matka zavraždenej Zlatica Kušnírová, ktorá sa počas svojej emotívnej výpovede rozplakala.

"Je to prípad nevinných mladých ľudí túžiacich žiť v slobodnom prostredí. Nemožno povedať, že ide o prípad, s ktorým sme sa stretli. Doteraz sme to videli skôr vo filmoch, ktorými nás zaplavujú komerčné televízie," vyhlásil prokurátor Vladimír Turan v záverečnej reči.

"Nie som svätec, ale nie som ani vrah," obhajoval sa o týždeň neskôr vo svojej záverečnej reči Kočner, ktorý proces prirovnal k procesu s Miladou Horákovou. Povedal okrem iného, ​​že verí, že médiá, politika a emócie zostanú pred súdnou sieňou a že súd rozhodne na základe faktov a dôkazov. "Ján Kuciak mi žiadnym spôsobom nevadil," tvrdil Kočner, podľa ktorého sa články tohto novinára nijako nelíšili od tých, ktoré zverejňovali ďalšie médiá.

Na súde vypovedal aj Peter Tóth, ktorý okrem iného vypovedal, že na Kočnerovu objednávku zorganizoval sledovanie Kuciaka a ďalších reportérov. Prokuratúra sa opierala aj o zaistenú komunikáciu medzi Kočnerom a Zsuzsovou a tiež o údaje o pohybe mobilných telefónov obžalovaných, ktoré podľa nej svedčia o stretnutiach niektorých z nich po Kuciakovej vražde.

"Skutok som nespáchala a som nevinná," vyhlásila Zsuzsová, ktorá podľa obžaloby za peniaze prevzala od Kočnera objednávku na vraždu. Jej obhajkyňa, podobne ako Kočnerov advokát, poukazovali na údajné nezrovnalosti v dôkazoch predložených obžalobou. Expolicista Szabó, ktorého jeho bratranec a strelec Marček pri skoršom priznaní viny označil za svojho vodiča pri vražde, tiež pred súdom trval na svojej nevine.

Stredajší verdikt si má osobne vypočuť len Kočner; Zsuzsová a Szabó požiadali, aby neboli na súd predvedení.