Sledovaním novinárky Tódovej a sexistickými urážkami na jej osobu sa zaoberá aj EP

Sledovaním novinárky Tódovej a sexistickými urážkami na jej osobu sa zaoberá aj EP Reprofoto Facebook TV Denník N

Poslanci EP posielajú otvorený list vláde pre prešetrenie sledovania redaktorky Denníka N Moniky Tódovej.

Členovia Media Working Group Európskeho parlamentu, ktorej členkou je aj europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obrátili listom na predsedu vlády Igora Matoviča, ministra vnútra a ministerku spravodlivosti. Dôvodom je sledovanie redaktorky Denníka N Moniky Tódovej, na ktorý upozornila redakcia Denníka N. List bol zaslaný na vedomie aj Európskej komisii a Rade EÚ.

Podrobnosti: Denník N: Moniku Tódovú opäť niekto sleduje, o podrobnostiach z jej súkromia píše Fico (VIDEO)

„Prípad sledovania novinárky Moniky Tódovej znepokojivo pripomína udalosti z čias masívnej operácie sledovania novinárov z roku 2018, s ktorou sa spája vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Navyše, muži, ktorí Moniku Tódovú sledovali, sú podľa medializovaných informácií prepojení na Smer a jej popredných politikov. Len za minulý rok bola pritom táto novinárka opakovane zo strany politikov Smeru terčom sexistických urážok,“ píše sa v liste.

Sexistické urážky na adresu Moniky Tódovej ale aj ďalších novinárok, či prezidentky pravidelne zverejňuje vo svojich primitívnych statusoch podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. Práve na jeho útoky voči novinárke upozorňujú europoslanci v liste premiérovi.

Odporúčame aj: Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil primitívne útoky Blahu na Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú

"Len minulý rok bola Monika Tódová opakovane terčom sexistických urážok a útokov politikov strany SMER-SD. Ľuboš Blaha novinárku vyzval, aby zverejnila „obscénne video zo svojej spálne“, keď písala o tajných nahrávkach z bývalej generálnej prokuratúry," pripomínajú europoslanci.

V decembri 2019 Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil sériu online útokov a pokusov o znevažovanie práce slovenských žien novinárok politikmi SMER-SD.

„Dôrazne odsudzujeme takéto praktiky a vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby okamžite konala a jednoznačne a verejne zavrhla sledovanie, lustrovanie či pošpiňovanie povesti novinárov a implementovala opatrenia na prevenciu proti týmto činom,“ dodávajú poslanci v liste.

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej je dôležité, aby politici, prokurátori a polícia sledovaniu Moniky Tódovej prisúdili patričnú dôležitosť a dôsledne a bezodkladne prešetrili tento prípad. „Európsky parlament vo svojej správe z 3. novembra 2020 o podpore slobody médií zdôraznil, že ženy novinárky sú obzvlášť vystavené riziku osobných útokov a zastrašovania, pričom by sa mali prijať špeciálne opatrenia pre ich bezpečnosť. Preto vyzývame Komisiu a členov EÚ k zostaveniu celoeurópskeho, slobodného a nezávislého orgánu na monitorovanie a ohlasovanie násilia a hrozieb voči novinárom a zaistenie ich ochrany na národnej a európskej úrovni. Verím, že zástupcovia slovenskej vlády tiež nezostanú ticho a budú bezodkladne konať,“ povedala europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová.